Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
odróżnienie aluminium od cyny
Mam pewien kłopot . Otóż znalazłem w domu kawałki cienkiej metalowej folii. i zastanawiam sie z jakiego to jest metalu .Folia barwy srebrnej błyszcząca. Typuję zarówno aluminium jak i cynę . w jaki sposób mogę poznać jej skład chemiczny? Jaka reakcja chemiczna wykonana na szybko może dać mi pewny wynik ?
2 gru 2013, o 08:36
Finkur
**
Re: odróżnienie aluminium od cyny
Rozpuść kawałek w kwasie solnym. Powstanie AlCl3 lub SnCl2. Teraz dodaj kilkanaście kropli r-ru FeCl3. Jeśli nie będziesz miał zabarwienia żółtego, a roztwór będzie bezbarwny lub zielonkawy, to oznaka, że masz cynę. W innym przypadku glin.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
2 gru 2013, o 17:37
Agrest
Dołączył(a): 23 lis 2006, o 17:58 Posty: 83 Lokalizacja: Wrocław
cyna jest też sporo cięższa od aluminium.możesz mieć też do czynienia z cynkiem.
6 gru 2013, o 00:17
eko osiem[*]
@MODERATOR
Re: odróżnienie aluminium od cyny
Witam , doskonale sobie zdaję sprawę że folie aluminiowe ostatnio są jakoś babrane dodatkami , Janek niezbędny to zwykły syf dla tego radzę stosować proszek Al 200-250 mesh zakupiony bezpośrednio u producenta :roll:
Jesteś już doświadczonym chemikiem dla tego sadze że temat napisałeś jedynie dla rozruchu forum :lol:
Bowiem nie trzeba tęgiej głowy by odróżnić folie cynowe ,cynkowe od aluminiowych już sama grubość oraz waga pozwala na wstępne oszacowanie co nie jest Aluminium ?, fakt że folia Al do celów spożywczych jest paprana dodatkami jest czymś oczywistym wg. krajowych norm nie jest niczym nadzwyczajnym dla tego Jana Niezbędnego unikamy jak ognia . Co do składu chemicznego pozostaje jedynie dobry spektrometr do badania składu % , metodą analizy chemicznej zejdzie zbędny tydzień a wyniki nie będą jakoś znacząco obiektywne względem zawartości % danego metalu pozdrawiam eko
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości