Witam, jestem ciekaw, czy da rade wykonać reakcję utleniania za pomocą KMnO4 soli organicznej, chlorowodorku, fosforanu itd aminy? Zwykłe sole organiczne, pochodne kwasów organicznych zakładam, że dadzą zwykłą reakcję wymiany, natomiast tutaj mam problem. Czxy koniecznie trzeba zobojętniać substancję? Czy produkt również będzie solą aminy i kwasu, czy jednak "jak na chłopski rozum" przystało posatanie wolna zasada? Przykład z utlenianiem KMnO4 podałem, że względu na to, że jest najprostszy do wykonania w domu. Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
13 gru 2013, o 21:00
Finkur
**
Re: Utlenianie KMnO4 soli organicznej
KMnO4 utlenia aminy do związków nitrowych
R-NH2+Cl- + KMnO4 --> R-NO2 + MnCl2 + KCl
tak to powinno wyglądać, sprawdź jeszcze, czy da sie bilansować.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
13 gru 2013, o 21:51
patryk_ja
Re: Utlenianie KMnO4 soli organicznej
Tak, z tymze chodzi o utlenianie grupy hydroksylowej ktora szybciej do ketonu sie utleni. Jezeli reakcja będzie prowadzona szybko to nie będzie problemu z rozpadem grupy aminowej (2gorzedowej). Natomiast interesuje mnie czy to, że w postaci soli jest substancja, wplywa na przebieg reakcji. Czy jezeli za pomocą KMnO4 przy ph ok 7 będę utleniał związek to pozostanie on w formie chlorowodorku czy jednak juz bedzie wolną aminą?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości