Witam Od jakiegoś czasu próbuję przeprowadzić elektrolizę stopionej soli. Chodzi mi o otrzymanie w tym procesie na jednej elektrodzie czystego metalu (miedzi, żelaza lub cynku) bez wydzielania wodoru powstającego podczas elektrolizy wodnych roztworów. Do tego celu przygotowałem octan miedzi ( w kilku miejscach piasło, że topi się w 115 stopniach). I w tym miejscu wszystko stanęło, poniewarz octan nie ma zamiaru się topić, nie tylko w 115, ale nawet w 200. W związku z tym mam pare pytań: - internet nie precyzuje dokładnie, czy ta temperatura dotyczy topnienia substancji bezwodnej czy jakiś nietypowych reakcji monohydratu. Podejrzewam, że może chodzić o przemianę soli do postaci bezwodnej? - Czy do następującej reakcji nadawać się będą azotan cynku (temp topnienia ok 110*), azotan glinu (około 80*) lub siarczan żelaza II?
23 gru 2013, o 23:54
Finkur
**
Re: Elektroliza soli stopionych
Octany, siarczany i azotany metali przejściowych się rozkładają zazwyczaj przed osiągnięciem temperatury topnienia.
Jedynie dobrym pomysłem na to są chlorki, szczególnie chlorek cynku, bo ma całkiem niską temperaturę topnienia.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
23 gru 2013, o 23:58
Itil
Re: Elektroliza soli stopionych
To by tłumaczyło czemu podczas ogrzewania na szkle osadzała się miedź. Dzięki za radę
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości