Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Etanolan Sodu 
Autor Wiadomość

Post Etanolan Sodu
Wiajcie drodzy chemicy. Jakoże ostatnio trochę sodu wpadło w moje ręce, chciałbym zabrać się za syntezę związku, który mnie intryguje, stąd moje pytanie: czy ktokolwiek z Was brał się kiedyś za robienie etanolanu sodu? Fajnie byłoby takie coś posiadać, a ja wolę się lepiej najpierw dowiedzieć jak go dobrze zrobić, wysuszyć itp.
Liczę na Waszą pomoc i pozdrawiam.

10 paź 2013, o 18:41

Post Re: Etanolan Sodu
Wystarczy do alkoholu etylowego (najlepiej bezwodnego) dodać sód i już 8) .

30 gru 2013, o 00:07

2C2H5OH + 2Na → 2C2H5O-Na+ + H2↑

:arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Etanolan_sodu

30 gru 2013, o 13:04

Zaraz ktoś bardziej kompetentny mnie poprawi :roll: Czyste alkoholany rzadko się izoluje, w razie potrzeby można generować je w czasie reakcji albo tuż przed nią- destylując nadmiar rozpuszczalnika. Do nadmiaru suchego alkoholu wrzucić kawałki metalu(lepiej przesuszone bibułą) i trzymać pod refluxem póki sód się nie rozpuści. Myślę że nic się nie stanie jeśli taki roztwór przechowasz w ciemnym szkle z daleka od ognia(iskier), wilgoci i światła.
PS: Palnik odpada
PPS: Przy t-BuOK jest ok, ale martwił bym się czy EtONa nie odleci przy odparowywaniu rozp. czy trzeba przed dest. przeciągnąć azot przez aparat?

30 gru 2013, o 13:58

No właśnie- ten nieszczęsny bezwodny alkohol. Martwi mnie jego dostępność, a przecież jak użyję zwykłego spirytusu to etanolan sodu zacznie hydrolizować pod wpływem obecnej tam resztki wody. Tak więc da się w ogóle otrzymać w domowych warunkach ten C2H5ONa np. w reakcji z spirytusem, czy tylko bezwodny alkohol wchodzi w grę?

7 sty 2014, o 06:10
**

W reakcji z "normalnym" etanolem dostaniesz mieszankę tlenku i etanolanu sodu, a wszak nie o to chodzi. Jedyne co mi przychodzi do głowy to osuszyć ten etanol, to raczej nie powinno być trudne. Z tego, co pamiętam to pod chłodnicą zwrotną ogrzewało się etanol z magnezem i jodem (katalizator) i tworzył się etanolan magnezu hydrolizujący do tlenku magnezu i etanolu. Następnie bezwodny etanol należało oddestylować.

Do tego przecież powietrze jest pełne wilgoci i nam nasz etanolan może hydrolizować. Może lepiej roztwór trzymać?

7 sty 2014, o 08:20

W sumie jeżeli napotkałbym na tyle trudności podczas otrzymywania suchego etanolanu sodu, który i tak po jakimś czasie by hydrolizował to chyba sobie to odpuszczę i jeśli już to zrobię go w roztworze. W każdym bądź razie dzięki za pomoc i wszelakie informacje.
PS- Jeśli posiadam czysty butanol to otrzymywanie będzie analogiczne do etanolanu sodu?

9 sty 2014, o 17:56

Ja widzę 2 opcje:
- do spirytusu dodać trochę Na do całkowitego przereagowania i oddestylować pozostały alkohol; będzie już dobrze odwodniony. Do destylatu dodać znów Na i po przereagowaniu masz etanolan w bezwodnym EtOH
- zamiast EtOH użyć MeOH - ten dużo łatwiej odwodnić, a do większości reakcji powinien dobrze zastąpić etanolan

Metaliczny Na z MeOH i EtOH na początku reaguje żywiołowo (musisz dodawać malutkie porcje w kolbce pod refluksem), a później reakcja jest już dużo spokojniejsza.

25 kwi 2014, o 22:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]