Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Analiza związku organicznego 
Autor Wiadomość

Post Analiza związku organicznego
Witam,
mam taki mały kłopot z analizą związku organicznego. A więc dostałam słomkową ciecz, która po destylacji stała się bezbarwna. Ma charakterystyczny zapach troszeczkę przypominający aceton. Temperatura wrzenia wyszła 143 stopni, a współczynnik załamania światła 1,4008. Jednak prowadzący stwierdził, że są to dziwne wartości i powinnam podejść do nich w "szerokim zakresie". Próba spalania dała informacje o obecności tlenu. Płomień był bez dymu i od razu gasł po wyjęciu z palnika. Związek rozpuszcza się w wodzie i w eterze dietylowym. Po dodaniu stężonego H2SO4 substancja rozpuściła się ale także odbarwiła. Próba z 2,4-Dinitrofenylohydrazyny wykryła grupę karbonylową. Odczyn pH=2. Próba Gehlinga wyszła negatywnie, zaś KMNO4 odbarwiło się czyli jest to związek nienasycony. Próba z chlorkiem żelaza III wyszła pozytywnie-zabarwienie brunatne. Nie dostałam jednak w dalszym ciągu widma. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co jeszcze można zrobić, aby przybliżyć się do poznania co to za związek dokładniej?

18 sty 2014, o 01:59

Post Re: Analiza związku organicznego
Zrób oksym i zmierz t.t. (myślę, że wyjdzie ok. 150st.C)

18 sty 2014, o 19:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]