Witam serdecznie. Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie; czy gdy do stopionej cyny (50g) wrzucę 0,5g rutenu w postaci błyszczącego metalu, to otrzymam po krótkim czasie równomierny stop? Jak to zrobić w praktyce, mieszać, ile to trwa... Jest jakiś program, albo osoba, która może mi podać temperaturę topnienia dowolnego stopu znając jego skład procentowy lub masowy? Jakie metale katalizują spalanie (np. na powierzchni platyny może palać się propan-butan,paliwa) Ruten należy do metali przyspieszających utlanianie? Za wyczerpujace odpowiedzi jestem Wam ogromnie wdzieczny. Pozdrawiam, Rafał
W rtęci się nie rozpuszcza, w srebrze, indzie temperatury rzędu 900 stopni. Dla aluminium: Dla cyny:
22 sty 2014, o 11:12
rtecwet
Re: Otrzymywanie stopów metali
Czyli, ze rozpuszcza się w cynie - super:)
Mógłbyś mi jeszcze odczytać z tego wykresu w jakim stosunku masowym należy zmieszać cynę z rutenem, aby jak najłatwiej było to stopić? Jaką temperature trzeba uzyskać?
Nad dolnymi polami masz obszar cieczy ( podobnie jak Al/Ru, tam masz nawet to napisane 'liquid'), aby uzyskać stop musisz być w polu cieczy, interesują Cię niskie temperatury więc będą to stopy z lewej strony wykresu, o wysokiej zawartości cyny, (linia przerywana może być przybliżona), w każdym razie z wykresu wynika, że tak do 250 *C zawartość 3% molowa jest maksymalna, dla 600*C wygląda na około 6%. Przelicz zawartość molową na wagową i będziesz mieć stosunek (tutaj podobny do molowego). Nie wiem jak z szybkością takiego rozpuszczania. Niestety w znam tylko podstawy analizowania wykresów fazowych i w praktyce z podobnych rzeczy widziałem tylko rozpuszczanie się grotu lutownicy w cynie, albo żelaza w cynku ;p
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość