Mam obecnie 15 lat i chodzę do klasy 2 gimnazjum, wiem więcej niż typowy uczeń tego wieku z chemii, ale jest jeszcze sporo do nauczenia, ktoś może byłby tak miły i poleciłby mi konkretne tytuły książek dla początkującego takiego jak ja? Oprócz książek S. Sękowskiego
Pozdrawiam
24 sty 2014, o 19:06
Finkur
**
Re: Które książki dla początkującego?
Oprócz sękowskiego, to będą tytuły jak Chemia ogólna i nieorganiczna - A. Bielański Analiza chemiczna 1 i 2 - Marczenko Preparatyka nieorganiczna - Supniewski 225 doświadczeń chemicznych - Kurt Waselowsky
To takie najważniejsze.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
24 sty 2014, o 19:34
Marfoks
Dziękuję bardzo za szybką i dobrą odpowiedź! A jeszcze chciałbym się zapytać w jakie odczynniki się zaopatrzyć i jakie szkło i sprzęt.
Na razie posiadam: Kolba stożkowa 250ml x3 200ml 300ml Probówka 10/100 x60 Probówka 16/160 x10 Probówka 20/200 x20 Statyw na probówki Pipety jednomiarowe i wielomiarowe dużo ich mam, nie liczyłem Zlewkę 250 ml 500ml niskie Kolba miarowa 50ml 100ml 1000ml Uchwyt do probówek Szalka petriego 100cm Waga 0,1g/500g Szkiełko zegarkowe
24 sty 2014, o 19:40
Finkur
**
Przydało by się kilka małych zleweczek, parowniczka i tygiel oraz wszelkie szklane rureczki i bagietki.
Co do odczynników to powiem tak. Całkiem sporo możesz zrobić w domu z przepisów w literaturze. U mnie "kupnych" jest mało, większość jest zrobione przeze mnie bądź otrzymane dzięki uprzejmości niektórych osób.
W sklepach budowlanych i spożywczych radzę kupić: - sodę - wapno - wodę dest. (są ceny nawet tak niskie jak 2,39zł/5l) - sodę kaustyczną - ocet - kwas cytrynowy - denaturat - kwas solny W sklepach z odczynnikami chemicznymi kup inne, jak np.: - magnez - siarkę - cynę - jodek potasu - kwas siarkowy - kwas azotowy (ostrożnie!) - woda amoniakalna
I generalnie wszystko co potrzebujesz. Nie wiem czy interesuje cię organika, nieorganika czy może piro, więc określ dokładniej to będę mógł coś dokładniej powiedzieć.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
25 sty 2014, o 21:52
mar28
@MODERATOR
Ja tam sugeruję zakończyć dywagacje na temat "co kupić na początek", bo już pisaliśmy na ten temat: viewtopic.php?f=18&t=25591 Opcja szukaj się kłania...
25 sty 2014, o 23:00
Marfoks
Finkur
Dziękuję za odpowiedź, z tego co widzę mam wszystko z wyjątkiem siarki, a sprzęt jeszcze się zamówi jak będę mieć pieniądze
mar28
Jak najbardziej rozumiem, używałem opcji szukaj, lecz nigdzie nie widziałem podanego konkretnego wieku, a tu niestety ja mam pewnie ograniczenia finansowe i nie wiem co jest najbardziej potrzebne dla tego pytam
26 sty 2014, o 12:59
Agrest
Dołączył(a): 23 lis 2006, o 17:58 Posty: 83 Lokalizacja: Wrocław
"Chemia organiczna w probówce" jest fajna. Skrypt "Laboratorium chemiczne" Lucjan Achremowicz - technika laboratoryjna, metody rozdzielania, oczyszczania, podstawy analizy klasycznej, instrumentalnej, organicznej, oznaczanie stałych fizycznych, trochę preparatyki ... etc. Jakieś tablice chemiczne. Na początek mogą być te Mizerskiego.
27 sty 2014, o 20:25
Technet
Gość chodzi do 2 gimnazjum a zasypujecie go podręcznikami ze studiów wyższych ;p Na pewno można polecić Sękowskiego i Supniewskiego ale czy Bielański? ;p Na pewno nie cały Poczytaj sobie podręczniki ze starszych klas na początek. Jak dobrze będziesz ogarniać ogólniak to dopiero bierz się za cięższe materiały. Przerobienie programu z prawie wszystkimi doświadczeniami trochę Ci zajmie
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Good Morning,
PS: Mam Demo wersje internetu.
29 sty 2014, o 09:06
Finkur
**
Z Bielańskiego polecam działy chemii praktycznej, czyli te, gdzie mamy opisy konkretnych pierwiastków. Choć jest mało napisane o związkach, to sporo o ich właściwościach i zastosowaniach. Warto jednak poczytać działy chemii ogólnej. Może nie chemię kwantową, ale równowagi, pH, dysocjację to już jest sens.
Supniewski z kolei pozwoli zapoznać się z praktyką laboratoryjną, bo niemal każdy proces jest w miarę dokładnie opisany. Szkoda tylko, że brak jest niektórych ciekawych i ważnych związków, o których preparatyce też warto byłoby poczytać.
Ja w drugiej gimnazjum już sporą wiedzę miałem z chemii. Teraz swoją drogą jestem w trzeciej i ze zrozumieniem Bielańskiego problemów nie mam.
30 sty 2014, o 16:12
Marfoks
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, A książki Pana Bielańskiego są nawet w Bibliografii w mojej książce od chemii do drugiej klasy "Chemia Nowej Ery 2"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 47 gości