jak pozbyć się miedzianego nalotu ze srebrnej blachy
Autor
Wiadomość
Sąsiad
jak pozbyć się miedzianego nalotu ze srebrnej blachy
Witam Czy zna ktoś sposób na pozbycie się nalotu miedzianego ze srebrnej blachy? Na blasze podczas polerowania wychodzi miedziany nalot niestety przy polerowaniu mechanicznym są ubytki na materiale nie wspominając o czasie pracy. Wiem że można od początku robić stop ze specjalnej ligury ale tym razem muszę poradzić coś na to co zostało wyprodukowane.
Proszę o odpowiedź prostym językiem
Z góry Dziękuję i Pozdrawiam Konrad
Załączniki:
Komentarz: Nalot na srebrnej blaszce IMAG1381-maly.jpg [ 109.06 KiB | Przeglądane 4594 razy ]
21 lut 2014, o 15:49
Finkur
**
Re: jak pozbyć się miedzianego nalotu ze srebrnej blachy
Nalot powinien być usunięty w kilkuprocentowym kwasie solnym.
Przedmiot trzeba by zanurzyć i jeśli roztwór będzie miał dostęp do powietrza to miedź (o ile to miedź) zostanie usunięta, a srebro nie będzie naruszone.
Nie wiem w jaki sposób to było polerowane, więc pewniaka nie podam. Napisz nieco więcej informacji na ten temat to mogę więcej powiedzieć. Możliwe że ten nalot nie jest miedzią.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
21 lut 2014, o 17:38
Sąsiad
Poleruje srebro próby 925 Poleruje to na Polerce mechanicznej tarczą szmacianą przy użyciu pasty polerskiej zielonej takiej jak tu-> http://domtechniczny24.pl/pasta-woskowa ... -1167.html Hmmm teraz sobie pomyślałem że może złej pasty używam? hmmm
Pozdrawiam Konrad
21 lut 2014, o 17:57
raymundo
@MODERATOR
To jest przemiot wykonany z miedzi/jej stopu lub innego metalu pokrytego elektrolitycznie miedzią a następnie srebrem. Więc to nie jest nalot miedzi tylko starłeś wierzchnią warstwę srebra do znajdującej się pod nią miedzi. Jedynym rozwiązaniem jest ponowne elektrolityczne posrebrzenie.
21 lut 2014, o 19:00
Sąsiad
No nie! to jest w całości ze srebra próby 925 to nie było posrebrzane. plamy schodzą jak się dłużej trze na polerce ale chodzi o to żeby załatwić to chemicznie więc może jak kolega Finkur pisał kąpiel w kwasie solnym może da rezultaty. Pytanie czym była obniżana próba 999 bo np kiedyś do 999 dodawano np kawałek kabla miedzianego i niby próbe trzymało ale srebro dosyć szybko śniedziało. A teraz można kupić różne ligury do stopów które cały czas są jasne i takie które ciemnieją szybko tak zamo po których jest bardziej elastyczne i mniej. Ja nie wiem czego odlewnik dodawał bo blachę zamówiłem.
Finkur pisał o kwasie solnym a po niżej piszą o kwasie siarkowym.. jeszcze w załączniku piszą o kwasku cytrynowym i soli no i denaturacie ja mogę powiedzieć że zamiast denaturatu bo nie było kupiłem denatural czy to się czymś różni??? i sprawdzałem na ciepło i zimno rozrobione z wodą i nic. Wkładałem też do kwasu ortofosforowego na ciepło i zimno na 10min też i nic
Proszę niech mi ktoś napisze czy to co w załączniku to farmazony???
Ja bym nawet z chęcią podjechał z tymi blaszkami do kogoś kto kto ma inne ciecze i posprawdzał żeby mit obalić.
A tu co piszą o srebrze Stopy srebra. Głównym składnikiem stopów srebra jest miedź. Często są stosowane stopy srebra z cynkiem, kadmem, manganem, niklem i palladem, rzadziej z antymonem, cyną, chromem, magnezem i aluminium. Szkodliwymi domieszkami są siarka, arsen i bizmut, gdyż nie rozpuszczają się w srebrze i czynią stop kruchym. Miedź tworzy ze srebrem stałe roztwory graniczne, przy czym wzajemna rozpuszczalność maleje w miarę spadku temperatury. Można więc stopy srebra z miedzią ulepszać cieplnie — przesycać lub hartować. Wyżarzanie konieczne przy tym zabiegu przeprowadza się w temperaturze 750°C. Stopy srebra są stosowane na wyroby artystyczne, do produkcji monet i na spoiwa twarde. Wyroby artystyczne wykonuje się ze stopów srebra z miedzią, z miedzią i cynkiem lub z miedzią i kadmem. W stopach monetowych składnikiem jest miedź, a w spoiwach miedź i cynk. Większa zawartość miedzi podnosi wprawdzie właściwości wytrzymałościowe, lecz nadaje brzydkie żółtawe zabarwienie. W celu jego usunięcia wyroby ze stopów o niższej zawartości srebra poddaje się wytrawianiu w kwasie siarkowym. Powoduje to usunięcie z powierzchni atomów miedzi, przez co przedmiot uzyskuje piękną srebrzystą barwę. Stopy srebra z cynkiem można utwardzać przez przesycanie, podobnie jak stopy srebra z miedzią. Stopy te są stosowane w przemyśle głównie do lutowania. Skład chemiczny i postać, w jakiej są dostarczane spoiwa srebrne do lutowania, określa norma. Srebro w stanie ciekłym pochłania bardzo dużo tlenu (100 g srebra wchłania przeszło 200 cm3 tlenu), a podczas krzepnięcia wydziela go z powrotem. Uniemożliwia to wykonywanie odlewów z czystego srebra, gdyż na powierzchni tworzą się kratery po uchodzącym tlenie. Stopiona ze srebrem miedź odciąga z niego tlen, tworząc tlenek miedzi, którego powstaje tym więcej, im dłużej trwa proces topnienia. Tlenek miedzi jest szkodliwy, ponieważ jest twardy i kruchy. Gdy stapianie odbywa się zbyt długo, wewnątrz stopu występują pustki wypełnione tlenem lub wydziela się tlenek miedziowy w postaci pasów lub siatki. Przy walcowaniu i żarzeniu powstają w miejscach pustek wzdymki; tlenek miedzi wydzielony w formie pasków powoduje powstanie niebieskich plam przy polerowaniu, a wydzielony w formie siatki jest przyczyną tworzenia się nierówności blachy przy walcowaniu. Aby uniknąć tych szkodliwych skutków, topienie musi trwać możliwie krótko i odbywać się pod pokrywą z węgla drzewnego, a stop przed odlaniem powinien być odtleniony, np. fosforkiem miedzi, brązem manganowym lub brązem krzemowym. Na każdy kilogram stopu należy użyć kilka gramów środka odtleniającego.
Załączniki:
11111111.jpg [ 194.98 KiB | Przeglądane 4577 razy ]
22 lut 2014, o 03:07
Cobi
Nie jestem specjalistą ale możliwe że to ci pomoże. Spróbuj, ceny produktów to góra 2 złote http://www.youtube.com/watch?v=yqzRSZ3efu8 Do zaśniedziałych rzeczy naprawdę działa. A gdyby nie pomagało już nic to użyj specjalnych past polerskich.
22 lut 2014, o 14:49
Finkur
**
Fosol i inne produkty oparte na kwasie fosforowym mogą usunąć jedynie produkty korozji metali (tlenki, węglany, etc.), bo ani ze stalą, ani z miedzią czy innymi popularnymi metalami nie reagują.
Denaturat czy denatural to guzik pomogą, bo w żaden sposób nie zareagują. Jedynie mogą odtłuścić powierzchnię.
Kwas cytrynowy to słaby kwas organiczny i na nic się zda
Kwas solny jest najlepszy bo: 1) łatwo go nabyć 2) usunie tylko miedź, a srebro pozostawi nienaruszone 3) reakcja jest wolna i łatwo ją kontrolować przez zmianę dopływu powietrza
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
22 lut 2014, o 15:32
Sąsiad
Finkur dzięki za pomoc postaram się to wypróbować na dniach jak nabędę czysty kwas solny który mam nadzieję że dostanę na dowód osobisty? jak ortofosforowy. tylko powiedz mi co oznacza "reakcja jest wolna i łatwo ją kontrolować przez zmianę dopływu powietrza" czy chodzi o zdjęcie denka od słoika i nie nakładanie go podczas zanurzenia ? czy ten kwas ma być 100% jak ze sklepu czy trzeba go rozrzedzić czymś?
Mam pytanie czy można w jakiś prosty sposób zbadać jakiego typu kwas się posiada bo mam dwa roztwory które kiedyś dostałem w szkole do trawienia srebra i jest koloru niebieskiego który lepiej trawi np boraks i zabiela srebro od drugiego bardziej zielonego który też dostałem od innej osoby ale nie tak dobrze jak widziałem wytrawianie u kolejnej. mam też jasno zielony w którym pozbywałem się boraksu w złocie i jakiś kwas do odzłoty złota wiem brzmi jak masło maślane ale jestem chłonny wiedzy po latach powrotu do branży. I ostatnie pytanie czemu te dwa kwasy dosyć płynne szybciej i lepiej reagują (wybielają) od kwasu ortofosforowego spożywczego (który jest jak syrop w konsystencji) który kupiłem ostatnio... ps. jaki kolor ma kwas akumulatorowy? I we wszystkich przypadkach czy lepiej jest wrzucać gorące srebro albo / złoto do kwasu czy zimne? z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Konrad
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości