Witam! Mam problem, ponieważ na szybach kabiny prysznicowej jest osad, najprawdopodobniej powstały z wody. Nie było by w tym nic dla mnie dziwnego, gdyby nie fakt, że po każdym czyszczeniu zostają takie jakby niedomyte fragmenty tego osadu. Nie rusza ich szorowanie, środki na kamień a nawet 20% HCl. Co to może być za osad? Gdyby to były węglany to myślę, że kwas by sobie z nimi poradził, więc może CaSO4? Jakie macie propozycje na usunięcie go?
3 kwi 2014, o 18:24
Finkur
**
Re: Czyszczenie prysznica ze starego osadu
Czy kiedyś używałeś kreta lub innego podobnego środka do czyszczenia rur? Możliwe, że NaOH wyżarł taką chropowatą powierzchnię.
Jeśli tak to nie usuniesz już tego. To nie jest osad, a po prostu wżer w szkle.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
3 kwi 2014, o 18:40
piczu14
Nie używałem nigdy tego, to musi być coś innego.
3 kwi 2014, o 20:10
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
To może być zwykły osad węglanowy, tyle że zaimpregnowany solami wapniowymi mydła i upływem czasu. Może spróbuj jakiś środków bardziej radykalnych typu pasta BHP z trocinami albo płyn do spryskiwaczy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości