Hej, kupiłem dzisiaj nasadkę destylacyjną, a w domu zauważyłem że jest na niej pęknięcie :C Wydaje mi się że musiało to się stać już po zakupie, bo w sklepie chemicznym dość dobrze się przyjrzałem. Pytanie jest następujące: Czy w miejscu pęknięcia mogę przygrzać szkło palnikiem aby się stopiło i załatało pęknięcie?
Domyślam się że z takim pęknięciem można w miarę bezpiecznie przeprowadzać destylacje prostą, gorzej z destylacją pod zmniejszonym ciśnieniem, tak?
2 lip 2014, o 02:43
Finkur
**
Re: Pękniecie szkła
Pęknięte szkło jest jak bomba, która może w każdej chwili wybuchnąć. Lepiej kup nowe szkło niż ryzykuj, że ta nasadka się uszkodzi. Rozumiem, że to nie jest tanie szkło, ale wiedz, że w każdej chwili może ono pęknąć i odłamki polecą we wszystkie strony.
Palnikiem tego nie naprawisz bo to porządne szkło borokrzemowe, a nie jakieś tanie szkło sodowe.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
2 lip 2014, o 09:00
raymundo
@MODERATOR
Możesz jeszcze zapytać u szklarza który zajmuje się naprawą sprzętu laboratoryjnego.
2 lip 2014, o 11:13
synteza
Chemland obecnie ma jakieś braki z magazynach i tej nasadki po prostu nie ma
2 lip 2014, o 14:27
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Ogrzewanie odpada , bo w ten sposób tylko pogorszysz sytuację. Szkło źle nagrzane zacznie pękać przedłużając pęknięcie , aż do obcięcia nasadki.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
2 lip 2014, o 16:00
rtecwet
A może sprubuj reklamować, może Ci w sklepie na nowe wymienią... szanse są nikłe, ale warto spróbować...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość