Witam przeszukując to forum natknąłem się że któryś z użytkowników pisze że są inne sposoby bilansowania reakcji (inne niż redox )i stąd moje pytanie jakie są inne sposoby bilansowania reakcji chemicznych.( i nie chodzi mi o wpisywanie na pałe )
21 wrz 2014, o 20:39
Finkur
**
Re: Bilansowanie równań ( Innaczej niż redox)
Da się obyć bez tzw. redoksów. Po prostu dla danej reakcji układasz układ równań, który potem rozwiązujesz. Nie ma wtedy żadnej niepewności przy wyznaczeniu stopni utlenienia. Bo jakie są stopnie utlenienia atomów np. w jonie SCN-?
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
23 wrz 2014, o 09:13
TheYoungChemist
To jest faktycznie genialna stronka, ale podejrzewam, że koledze chodziło o metodę samodzielnego rozwiązania. Najbardziej uniwersalna wydaje się metoda algebraiczna, tylko czasami trochę mozolna. Zwłaszcza jak wychodzi układ równań z 14 niewiadomymi, ale to taki skrajny przypadek...
_________________ AKA diginatrium
23 wrz 2014, o 11:57
Finkur
**
I od tego mamy piękny dział matematyki zwany algebrą liniową. Ewentualnie można się posłużyć odpowiednimi programami do rozwiązywania układów równań liniowych często całkiem wysokich stopni.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
23 wrz 2014, o 16:50
TheYoungChemist
Ja tam będąc w 1 liceum łamię sobie głowę na tych macierzach... ale na pewno dla niektórych to chleb powszedni Przystępna wydaje się metoda "PING-PONG" jak bardzo nie matematyczna by nie była
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości