Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Podręczniki na OLCHEM 
Autor Wiadomość

Post Podręczniki na OLCHEM
Witam,
zdecydowałem, że zacznę się już przygotowywać do OLCHEM-u, jestem w 1LO i muszę przerobić oczywiście materiał z liceum, by móc go potem poszerzać.
Jestem na rozszerzonej chemii i będę zdawał maturę rozszerzoną, ale na nauczyciela nie mam co liczyć...

Moje pytanie brzmi, czy kupować podręczniki do 2 i 3 klasy zakres rozszerzony (1 mam już podstawową, drugiej nie będę kupował), czy od razu repetytorium maturalne i uczyć się z niego? Dodam, że nawet jak kupię te podręczniki to nie wiem, czy będę mógł z nich korzystać w następnych klasach, bo co rusz coś zmieniają w mojej szkole. W takim repetytorium tematy pewnie będą przedstawione w wielkim skrócie, czy może to być źródło wiedzy, czy służyć jedynie, jako powtórka?

5 paź 2014, o 23:48

Post Re: Podręczniki na OLCHEM
Nie wiem jak to będzie z uwagi, że będziesz zdawać nową maturę. Jak pamiętam materiał z liceum to myślę, że dobrym uzupełnieniem są skrypty: Grygierczyk, Podgórna - Materiały pomocnicze do zajęć dydaktycznych z podstaw chemii i praca pod redakcją Śliwy - Obliczenia chemiczne. Patrząc na spis treść podręcznika Nowej Ery z zakresu rozszerzonego dodałbym jeszcze Sienko, Plane - Chemia. Podstawy i zastosowania. Do olimpiady - rzuciłem okiem na wstępny etap z jednej i powiem Ci, że materiał z rozszerzenia to dużo za mało.
Skrypty które Ci podałem są wykorzystywane na studiach ale bez problemu ogarniesz o co chodzi a jeśli chcesz wybrać się na taki kierunek chemiczny po maturze to przydadzą się.

6 paź 2014, o 08:06

Książki z liceum to stanowczo za mało do OLCHEM. Obliczenia Śliwy są ok. Do tego dodałbym chemię organiczną McMurry, albo Mastalerz. Chemie analityczna Lipiec lub Minczewski i Marczenko.

6 paź 2014, o 08:50

Wiem, że podręczniki to za mało, ale najpierw trzeba przerobić, żeby potem rozszerzać materiałami akademickimi. Bez podstaw ani rusz... Dzięki za sugestie, rozejrzę się po bibliotece, może coś z tego znajdę :D

6 paź 2014, o 15:30
**

w razie czego sprzedam Pigonia Chemię Fizyczną tom 1, stan idealny w dobrej cenie, przydaje się do 2 i 3 etapu olchemu oraz na studiach oczywiście,

co do innych książek to warto zainwestować we własnego Bielańskiego, Marczenkę (Analityczna) i prędzej czy później Galusa
McMurry do drugiego etapu powinien wystarczyć, dalej może być różnie.. zaleca się coś mocniejszego na finał ale i tak nigdy nie ma pewności co się trafi na organicznych..

pozdrawiam

7 paź 2014, o 02:48

Polecam serię Z chemią w przyszłość. Seria składa się z 3 podręczników. Część pierwsza obejmuje działy z zakresu chemii ogólnej i fizycznej, druga − materiał z chemii nieorganicznej, a trzecia − z chemii organicznej.

Do podręcznika dołączono: skalę elektroujemności, tablicę rozpuszczalności, wartości stałych dysocjacji wybranych kwasów i zasad, wartości iloczynów rozpuszczalności trudno rozpuszczalnych związków chemicznych, szereg elektrochemiczny metali, układ okresowy pierwiastków.

23 lip 2015, o 20:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]