Autor |
Wiadomość |
jakubmuda
Dołączył(a): 22 kwi 2009, o 18:22 Posty: 6 Lokalizacja: biorą się dzieci??
|
otrzymywanie palladu z chlorku palladu(II)
Mam 10g PdCl2 i jak można otrzymać z niego pallad?? Proszę o podanie konkretnych metod gdyż jest to dość drogi odczynnik a nie chcę go tracić przez głupie błędy.
Czy można przeprowadzić reakcję jak w przypadku AgCl z wodorem in statu nascendi i PdCl2 przejdzie w metaliczny pallad??
_________________ Chemik:
● Nie zaparza herbaty, tylko sporządza wodny roztwór wskaźnika z dodatkiem C12H22O11 w środowisku zakwaszonym
● Nie kupuje baterii, tylko ogniwo galwaniczne
● Nie ma figury gruszki, tylko erlenmajerki
|
23 gru 2010, o 21:49 |
|
|
Tantael
|
Robisz reaktor łukowy z iron mana?...
_________________ Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...
|
23 gru 2010, o 22:18 |
|
|
jakubmuda
|
nie, otrzymuję po prostu pallad metaliczny. Naprawdę bardzo zabawne...
● Nie zaparza herbaty, tylko sporządza wodny roztwór wskaźnika z dodatkiem C12H22O11 w środowisku zakwaszonym
|
23 gru 2010, o 22:29 |
|
|
Tantael
|
Nie jestem pewien ale pallad metaliczny otrzymuje się przez rozkład termiczny jego soli... W jakiej temperaturze to nie wiem...
_________________ Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...
|
23 gru 2010, o 22:38 |
|
|
maciekrz13
|
w preparatyce nieorganicznej Supniewskiego poszukaj tam powinno być coś na ten temat
|
23 gru 2010, o 23:16 |
|
|
jakubmuda
|
szukałem już w wielu miejscach, Supniewski to pierwsza książka do której zajrzałem. Poza tym strony internetowe po polsku, angielsku i francusku.
W Supniewskim są opisane metody otrzymywania katalizatorów palladowych, ale jest to pallad np na węglu aktywnym.
|
23 gru 2010, o 23:59 |
|
|
eko osiem[*]
@MODERATOR
|
odp.
Jeśli nie wiesz nie pisz bzdur....
PdCl2 można zamienić w proszek metalu stosując stare sprawdzone metody odzysku metali szlachetnych czyli kompleksowania z roztworu za pomocą odczynnika Czugajewa / DMG / dalsza redukcja do metalu jest na tyle oczywista że nie czuję obowiązku jej rozpisania , osoby zajmujące się odzyskiem metali szlachetnych doskonale wiedza o czym napisałem oraz znają i stosują tą sprawdzoną metodę ....
Rozkład termiczny PdCl2 wybacz zostaw dla teoretyków mitomanów amatorów, wszystko jest możliwe jeśli posiada się odpowiednie zaplecze techniczne porównywalne do Huty im.Lenina
pozdrawiam
eko
|
24 gru 2010, o 01:20 |
|
|
jakubmuda
|
ok wszystko jasne, dzięki Czym jest najkorzystniej zredukować?? Chodzi mi o koszty i zmniejszenie liczby potencjalnego zanieczyszczenia proszku palladu.
Czy potrzebne są jeszcze jakieś specjalne warunki lub masz jakieś porady??
|
25 gru 2010, o 01:12 |
|
|
eko osiem[*]
@MODERATOR
|
odp.
Witam , bardzo chętnie odpisze jednak wybacz zbyt wiele osób userów zajmujących się tematem będzie niezadowolonych jeśli napiszę poprawność tego procesu zbyt wiele napisałem redukcję do metalu znajdziesz w wielu pracach znakomitych autorów prac Radzieckich oraz wielu innych ciekawych publikacjach dostępnych w necie ...... wiedząc jak szukać używaj czynnika redukcyjnego zawierającego w cząsteczce tylko gazy w rozkładzie by nie zasyfić produktu ......
pozdrawiam
eko
|
25 gru 2010, o 03:33 |
|
|
mariusz75
**
|
Solid State Ionics
Volumes 63-65, September 1993, Pages 25-30 W tym artykule z pewnością jest aż za dużo informacji dla Ciebie, wszystko zależy od tego pallad o jakiej charakterystyce Chcesz uzyskać... W tym artykule redukują aminakompleks palladu hydrazyną w glikolu etylenowym.
|
25 gru 2010, o 13:20 |
|
|
iwan9796
|
Re: otrzymywanie palladu z chlorku palladu(II)
Witam Posiadam ze 3 litry rozpuszczonego palladu, ciecz jest koloru "soku wiśniowego", po dodaniu Chlorku amonu wytrąca się czerwony pyłek, po odgotowaniu opada na dno. I moje pytanie, co dalej z nim robić ? Może czym innym wytrąca się ten pallad ? Bardzo proszę o odpowiedź
|
10 paź 2014, o 21:54 |
|
|
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
Jeśli mój mózg jest sprawny , to mi podpowiada , że do czystego rr Chlorku paladawego wkładasz drucik miedziany i palad zostaje wyparty przez matal mniej szlachetny. Ostatnio też miałem okazję redukcji 0.02 g chlorku paladawego. Aby przyspieszyć wypieranie , umieściłem drugi drucik i przeprowadziłem elektrolizę (12 V i niskie natęrzenie) . Zalecane jest aby napięcie (V) miało wartość potęcjału paladu , wtedy mieź zostanie w roztworze , a palad zostanie wyparty. Tanio , skutecznie , bezpiecznie i ... czysto
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
11 paź 2014, o 13:08 |
|
|
iwan9796
|
Hmmm, dzisiaj spróbuję i napiszę, tylko co dalej robić z tym czerwonym proszkiem ?
|
11 paź 2014, o 14:14 |
|
|
iwan9796
|
Niestety nic sie nie wytracilo, tylko z czerwonego koloru zrobil sie ciemno zielony
|
11 paź 2014, o 15:06 |
|
|
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
Aby reakcja zaszła , związki paladu muszą być rozpuszczalne....
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
13 paź 2014, o 21:25 |
|
|
kno3
|
Recykling metali nieżelaznych, Marian Kucharski, Kraków 2010, bez problemu dostępna w internecie, nie ma dokładnego przepisu, ale jest, że można redukować mrówczanem sodu w środowisku zasadowym. Tak się robi w KGHM jak wytrąca się koncentrat platynowo - palladowy.
|
14 paź 2014, o 20:20 |
|
|
velSiergiej
|
Pd z PdCl2? redukcja Al/zn w rr wodnym, potem płukanie czystą H2O oraz HCl aby usunąć resztki reduktora. Jeżeli masz czysty PdCL2 to praktycznie każdy reduktor się nada (mrówczany/CO/H2 itp). Jeśli masz zanieczyszczenia - można przez kompleksowanie albo NH4Cl/Cl2. nie próbuj topić jak się nie znasz bo będziesz miał straty. Albo pożar
|
26 paź 2014, o 23:30 |
|
|