Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Tworzenie próżni 
Autor Wiadomość

Post Tworzenie próżni
Witajcie.

Chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość wytworzenia próżni w pudełku poprzez jakąś reakcje chemiczną?
W miarę możliwości proszę o pomoc.

pozdrawiam
Tomek.

31 paź 2014, o 11:19

Post Re: Tworzenie próżni
Nie. Jedynie wypompowanie gazu będącego w środku.

31 paź 2014, o 12:49

A jakby przepłukać pudełko tlenem i związać go jakimś metalem? Trochę jak getter. Albo para wodna i ochłodzić jak weki na zimę :lol: Ale i tak prościej zdobyć kompresor od lodówki z mojego doświadczenia wytwarza ciśnienie na tyle niskie, że w temperaturze ~20 stopni gotuje etanol, ale nie gotuje wody czyli powiedzmy 5-10 kPa. Koszt to około 20 zł na złomie, warto dogadać się, aby móc w razie czego wymienić na inny, w razie jakby zepsuty się trafił.

31 paź 2014, o 17:40

rozpylony gorący bar -nawet azot wiąże -to że niewykonalne , nie liczy się , bo pytałeś o reakcję. Imponujące są implodujące exykatory .

31 paź 2014, o 18:04

Metody, które opisał kno3 pozwoliły by obniżyć ciśnienie, lecz nie będzie to nawet w połowie drogi do sytuacji, w której można by było układ nazwać próżniowym.

Tomku, jeśli potrzebujesz osiągnąć niskie ciśnienie, to niestety nie będzie dobrej informacji. Do zmniejszania ciśnienia na potrzeby reakcji w niektórych wypadkach wystarczy zwykła pompka wodna (do nawet 40mmHg), w laboratoriach często widzi się pompy rotacyjne, gdzie można zejść nawet do dziesiętnych tysięcznych mmHg. Z przykładowymi aparaturami można zapoznać się w wielu pozycjach z literatury preparatyk.

Pozdrawiam.

31 paź 2014, o 21:26

A tak wogóle w jakim pudełku ? Po butach , po filmie ? To ważne. Również ważne jak to do czego tam próżnia , do reakcji ?

3 lis 2014, o 10:56

Witajcie.
dzięki Wam za odpowiedzi.
w roli uzupełnienia.
Jest to pudełko plastikowe, może być również torebka foliowa.
Chodzi o to aby do środka włożyć materiał nasączony żywicą epoksydową i wypompować powietrza aby nie powstawały pęcherze na danym modelu.
nie mogę zastosować pompki ani kompresora, dlatego prosiłem Was o pomoc.

pozdrawiam

3 lis 2014, o 21:19

Za pomocą strzykawki "Elżbieta" :lol: jest wielka jak tłok od od silnika spalinowego i na takie okoliczności wystarczy.

5 lis 2014, o 23:53

tęczowy napisał(a):
(...)w laboratoriach często widzi się pompy rotacyjne, gdzie można zejść nawet do dziesiętnych tysięcznych mmHg.

Pana prof. J. Groszkowskiego posłałbyś tym stwierdzeniem do grobu, bo chyba umarłby ze śmiechu. Jeśli na pompie rotacyjnej wyciągniesz 10-3mmHg, to będzie baardzo dobrze. Dalej zaczynają się pompy dyfuzynje, turbomolekularne czy absorbcyjne. Proszę więc nie wprowadzać innych w błąd. Poza tym to tylko odgazowanie polimerów a nie badania w NASA.

@ maniek880 W zupełności wystarczy Ci agregat od lodówki. Bardziej martwiłbym się pojemnikiem w którym będziesz to robił. W grę wchodzi albo grubościenna, profilowana stal (np. turystyczna butla gazowa rozcięta po środku i zaopatrzona w uszczelniony kołnierz ze śrubunkiem) albo solidna plexi (a'la eksykator próżniowy) koniecznie z zewnętrzną klatką chroniącą przed odłamkami w razie implozji.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

9 lis 2014, o 18:36

Arion napisał(a):
tęczowy napisał(a):
(...)w laboratoriach często widzi się pompy rotacyjne, gdzie można zejść nawet do dziesiętnych tysięcznych mmHg.

Pana prof. J. Groszkowskiego posłałbyś tym stwierdzeniem do grobu, bo chyba umarłby ze śmiechu. Jeśli na pompie rotacyjnej wyciągniesz 10-3mmHg, to będzie baardzo dobrze. Dalej zaczynają się pompy dyfuzynje, turbomolekularne czy absorbcyjne. Proszę więc nie wprowadzać innych w błąd. Poza tym to tylko odgazowanie polimerów a nie badania w NASA.

Oj, oczywiście muszę przeprosić, jeśli kogoś wprowadziłem w błąd. Oczywiście te pompy nie występują samodzielnie, moje głupie przyzwyczajenie po prostu podpowiedziało mi samo określenie pompy rotacyjnej. Rzeczywiście, sama ona nie da rady tak nisko zejść, jest w większości przypadków uzupełniana pompami, które kolega wymienił.

9 lis 2014, o 19:11

dobra a znalazłeś rozwiązanie tego problemu bo az ciekaw jestem...

5 gru 2014, o 16:38

niestety nie znalazłem

6 sty 2015, o 22:08

stosunkowo prosto wytworzyć podciśnienie w zbiorniku z odrobiną wody i gazowym amoniakiem, który się w niej częściowo rozpuści.

7 sty 2015, o 19:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]