Witam , Mam na imie Sławek, MOJE PYTANIE JEST ZWIĄZANE Z URZĄDZENIEM , KTÓRE ZAKUPIŁA MOJA FIRMA .URZĄDZENIE TO wytwarza pochodną chloru ,która to wykorzystywana jest U NAS do odkażania różnego plastikowych elementów. Pytanie MOJE JEST; CZY PRZEBYWANIE W OKOLICY TEGO URZĄDZENIA MOŻE BYĆ UCIĄŻLIWE DLA ZDROWIA,DODAM JESZCZE ,ŻE ZAPACH CHLORU w powietrzu JEST WYCZÓWALNY .DZIĘKUJE I POZDRAWIAM .
29 lis 2014, o 13:05
DaKo
Re: Elektroliza soli
Tak. Chlor jest gazem trującym, a sam fakt że jest wyczuwalny może powodować uczulenia lub zatrucia.
_________________ Doceniasz naszą pracę ?
29 lis 2014, o 13:45
harnas76
Dziękuje za odpowiedz.
Ale właściwie co dokładnie powstaje w wyniku tej reakcji, bo jak wspomniałem wcześniej ciecz, która powstaje jest chloro pochodną ale jednoczenie z instalacji odprowadzana jest ciecz której nigdzie nie wykorzystujemy, co to za substancja?
Czy są firmy w Polsce, które wykorzystują takie instalacje w celu odkażania np. szpitalach?
Czy jest ktoś kto ma wiedzę w tej materii?
Pozdrawiam
30 lis 2014, o 12:54
Finkur
**
Jeśli jest to pochodna chloru i ma służyć do odkażania to może to być chloroamina lub podchloryny. Ciecz, która jest odprowadzana i nigdzie nie wykorzystywana to (jeśli produkowany jest podchloryn sodu) najpewniej zanieczyszczony roztwór chlorku sodu.
Podchloryny i chloroaminy są wykorzystywane w dezynfekcji m.in. basenów i o ile nie masz na nie uczulenia i nie występują w zbyt dużych stężeniach to raczej nie powinny zaszkodzić. Lepiej jednak zmierzyć stężenie związków chloru w powietrzu i sprawdzić, czy nie przekraczają norm.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
30 lis 2014, o 13:31
DaKo
Napisz może nazwę urządzenia czy jakieś dodatkowe informację.
_________________ Doceniasz naszą pracę ?
30 lis 2014, o 13:41
harnas76
Witam , aparat do tworzenia tego podchlorynu nazywa się Aquaox.Substancją ta odkazamy wszystko co u nas w firmie jest potrzebne do produkcji kwiatów i warzyw. Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości