Witam, Czy wiecie jak ogarnąć taki temat: atrament- który będzie widoczny dopiero po dłuższym czasie. Byłby utrwalany np pod wpływem dostępu powietrza. W chwili pisania w ogóle niewidoczny.
10 gru 2014, o 15:28
TheYoungChemist
Re: Atrament pojawiający się po jakimś czasie
Proponuję mieszaninę NaOH, glukozy i błękitu metylenowego z doświadczenia "niebieska butelka". Zredukowana forma wskaźnika jest bezbarwna,a po utlenieniu (np. tlenem atmosferycznym) przybiera barwę niebieską.
_________________ AKA diginatrium
10 gru 2014, o 18:23
Asphalt
Wodny roztwór węglanu sodu, przygotowane nim znaki - pozostaną bezbarwne póki nie zostaną wywołane r-rem fenoloftaleiny.
10 gru 2014, o 19:35
raymundo
@MODERATOR
TheYoungChemist napisał(a):
Proponuję mieszaninę NaOH, glukozy i błękitu metylenowego z doświadczenia "niebieska butelka". Zredukowana forma wskaźnika jest bezbarwna,a po utlenieniu (np. tlenem atmosferycznym) przybiera barwę niebieską.
Doświadczenie które działa w roztworze nie będzie działała na papierze
Asphalt napisał(a):
Wodny roztwór węglanu sodu, przygotowane nim znaki - pozostaną bezbarwne póki nie zostaną wywołane r-rem fenoloftaleiny.
Owszem, tylko potrzebne jest wywoływanie.
pawellukasz napisał(a):
Witam, Czy wiecie jak ogarnąć taki temat: atrament- który będzie widoczny dopiero po dłuższym czasie. Byłby utrwalany np pod wpływem dostępu powietrza. W chwili pisania w ogóle niewidoczny.
Może jakaś sól srebra która rozkładała by się pod wpływem światła?
10 gru 2014, o 20:14
TheYoungChemist
Wiem, że na sucho nie zadziała, ale myślałem, że pociemnieje zanim wyschnie...
Sól srebra trudno będzie dobrać, bo mają raczej krótką "żywotność"...
O jakim okresie czasu mówimy, zdefiniuj dłuższy czas kilka minut, czy dni?
_________________ AKA diginatrium
10 gru 2014, o 21:17
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Leukozasada indygo,nie wiem jak z indygokarminem, może też będzie OK.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
10 gru 2014, o 21:52
pawellukasz
Chodzi o czas raczej dłuzszy - tzn. po dniu, dwóch lub więcej......i najlepiej "aktywacja" takiego atramentu pod wpływem atmosferycznym.
17 gru 2014, o 11:26
kno3
a może siarczan żelaza II? ewentualnie można dodać rodanku, żelazo utleni się, wtedy powstanie barwny kompleks
18 gru 2014, o 00:02
eko osiem[*]
@MODERATOR
Ray dobrze napisał ..... , tzw.atrment sympatyczny ze zwiazków światłoczułych srebra to podstawa czarno -bialej fotografi i tego się trzymajmy, bowiem wszelkie roztwory wodne soli srebra takie jak AgNO3 czy związek stosowany zwykle w próbie Tollensa czyli diaminasrebra(I) [Ag(NH3)2].
Odczynnik Tollensa otrzymuje się dodając wody amoniakalnej do roztworu azotanu srebra. W pierwszym etapie wytrąca się brunatny osad tlenku srebra(I): 2AgNO3 + 2NH3 + H2O → Ag2O↓ + 2NH4NO3 Osad ten rozpuszcza się w nadmiarze amoniaku.. Ag2O + 4NH3 + H2O → 2[Ag(NH3)2]+ + 2OH− Po rozpuszczeniu osadu nie nalezy wiecej dodawac amoniaku to zupełnie wystarczy nie przesadzamy z ilością.
Powstaje jon kompleksowy diaminasrebra(I) ([Ag(NH3)2]+). Roztworu tego nie wolno przechowywać, ze względu na powstawanie jego właściwościwości wybuchowych zwykle w postaci suchych osadów na korku nie nalezy robic tego na zapas a tylko tyle by zużyć jednorazowo. Wystarczy takim roztworem napisać cos na kartce papieru a bedzie to niewidoczne podobnie tak jak AgNO3 w roztworze wodnym kilku procentowym . Wystawienie na swiatło słoneczne ujawni napis tym szybciej lub wolniej w zależności od % zawartości odczynnika i wody. Moim zdaniem idealny pomysl na laurkę czy bilecik dla być może dziewczyny .... pozdrawiam eko
18 gru 2014, o 02:28
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Jak najbardziej jestem za związkami srebra (moja pierwsza myśl) ,tylko będzie to zależne od światła. Pamiętam ,że kiedyś udało mi się taki efekt uzyskać w następujący sposób : w 30% H2O2 rozpuściłem niewielką ilość CuSO4*5H2O. Nie był to trwały odczynnik , ale po rozlaniu go na papier do drukarki -brązowiał w miejscu kontaktu z cieczą. Rozcieńczanie spowalniało proces. (polega on chyba na katalicznym rozkładzie H2O2 i utlenieniu Celulozy). Propozycja nr.2 : Inwazyjny atrament : 30 % H2SO4 - podczas schnięcia kwas zatęża się i wypala na kartce napis.(dlatego to siarkowiec ,nawet kilku procentowy wypala dziury) i propozycja 3 (--THE BEST--) : Do probówki wlać zawartość 2-3 pojemniczków granatowego atramentu do pióra . Dodać 2-3 maleńkie granulki NaOH -atrament zmienia kolor na czerwony do brązowego. Dodajemy po kropli 3% wody utlenionej - bardzo powoli , porcjami.Po godzinie ,dwóch czerwony kolor zanika i zmienia się na piwny do jasnożółtego. Otrzymany preparat jest nadzwyczaj czuły : dodatek kilku kropli wody gazowanej , spirytusu salicylowego lub innej kwaśnej substancji przywraca mu ciemnogranatową barwę. Na papierze działa. Niestety papier trzeba czasami kąpać w roztworze NaCO3 , bo resztki krochmalu wywołują nasz papier. Sprawdzone. Odczynnik sam wymyśliłem do wykrywania słabych kwasów. PS.: W powietrzu mamy CO2 i wilgoć - po kilku dniach papier zgranatowieje
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości