Witam w tym temacie chciałbym się dowiedzieć, czy jest jakiś prosty sposób na uzyskanie czystego wapnia z weglanu wapnia lub innego łatwo dostępnego źródła wapnia, bo z tego co się orientuję to węglan wapnia jest, np. w skorupkach od jajek w 95%, dlatego to dość dobre źródło i tanie? Od razu mówię, że nie mam dużo odczynników. Za wszwszelką pomoc bardzo dziękuję.
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
5 sty 2015, o 21:27
eko osiem[*]
@MODERATOR
Re: Otrzymywanie Ca
Drogi Olku pewnie pomyliłeś fora....., z tego typu pytaniami raczej udzielaj się na brainiac pozdrowienia eko
5 sty 2015, o 23:20
aleksanderwiel
Ależ nie pomyliłem, bo to forum jest najlepsze i od dłuższego czasu już tu zaglądam, a między innymi na tematy pirotechniczne. Czy ja założyłem jakiś temat naruszający zasady, że spotykam się z taką odpowiedzią?
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
6 sty 2015, o 02:13
Finkur
**
Zamierzasz otrzymać wiele pierwiastków bardzo trudnych, często niemożliwych do otrzymania w domu, a do tego metodami, które ciężko nawet amatorskimi nazwać.
Wapń jest metalem bardzo trudnym do otrzymania - elektroliza jego soli wymaga zapewnienai dużego bezpieczeństwa i temperatury co będzie trudne widząc twój ekwipunek chemiczny. Sugerowałbym na obecną chwilę dobierać prostsze reakcje do przeprowadzania zanim nabierzesz doświadczenia.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
6 sty 2015, o 02:21
aleksanderwiel
Wolę pytać i się dowiadywać niż zakładać, że czegoś się nie da i siedzieć bezczynnie w domu. Przed chwilą przeczytałem też temat założony przez while w dziale chemii fizycznej "czy się da?" i on też dużo próbował informacji zgromadzić, do tego kompletnie nie na temat, a jednak czegoś się dowiedział. Po za tym to jak mam się czegoś nauczyć, jak nie przez czytanie i zadawanie konkretnych pytań? A niby jak uczyłem się programować, jak nie przez tą metodę Dlatego myślałem, że inni będą bardziej wyrozumiali, bo chemia nigdy nie była moją mocną stroną, a wręcz przeciwnie, dlatego teraz chcę to nadrobić i nawet wyprzedzić.
6 sty 2015, o 02:44
rtecwet
Wapnia nie da się otrzymać tak łatwo jak np. sód czy potas. Dużym problemem jest tutaj wysoka temperatura topnienia metalu. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu wielu syntez nie da się zrobić w domu. Proponuję wybrać inny pierwiastek, może będzie go można łatwiej otrzymać
Ściągnij sobie z chomika, czy z forum książki Stefana Sękowskiego i preparatykę Supniewsiego, to będziesz miał źródło wiedzy i eksperymentów, które myślę, że cię usatysfakcjonuje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości