Witam. Mam pytanie. Nie jestem dobry z chemii więc chciałem się poradzić was. Otóż pytanie może wydawać się dziwne. Ale czy możliwe jest zrobienie suchego lodu z dwutlenka węgla w płynie?
22 sty 2015, o 22:12
raymundo
@MODERATOR
Re: Suchy lód
Tak. Z CO2 w stanie ciekłym da się otrzymać suchy lód.
22 sty 2015, o 22:15
shinet
Okej. Dziękuje za odpowiedź.
Mam kolejne pytania. Oglądałem sporo filmików na youtubie jak robić suchy lód. Między innymi widziałem jak jeden profesorek używał gaśnicy śnieżnej. Na jej końcówkę zakładał worek po czym zwalniał "zawór". Możesz mi powiedzieć jak to zrobić suchy lód z dwutlenku węgla w formie płynu? Chciałbym kupić taki na allegro i troszkę się "pobawić". Jeszcze chciałem się zapytać czy z takiej buteleczki http://allegro.pl/tetra-co2-250ml-dwutlenek-wegla-w-plynie-na-2000l-i4955588893.html cokolwiek wycisne?
22 sty 2015, o 22:25
Finkur
**
To co przedstawiasz w linku to preparat będący wodnym roztworem związków węgla, nie ciekłym dwutlenkiem węgla.
Na omawianym filmiku jest gaśnica z dwutlenkiem węgla i podczas jego wydostawania się z niej gaz się oziębia (vide: przemiana adiabatyczna) przechodząc w suchy lód.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
22 sty 2015, o 23:06
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Tak samo jak parujący aceton (a jeszcze lepiej eter etylowy) -zamieniający się w gaz CO2 -pobiera z otoczenia ciepło - dwutlenek węgla się więc oziębia i zestala.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
23 sty 2015, o 00:42
kijchemik
A przy okazji zna ktoś jakieś ciekawe doświadczenia z suchym lodem? Podobno zmienia on kolory... ale jakich cieczy?
1 lis 2015, o 17:37
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2580 Lokalizacja: Krakow
kijchemik napisał(a):
A przy okazji zna ktoś jakieś ciekawe doświadczenia z suchym lodem? Podobno zmienia on kolory... ale jakich cieczy?
wszystkie które zmieniają barwę przy obniżaniu pH
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości