Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Pomoc merytoryczna przy projekcie 
Autor Wiadomość

Post Pomoc merytoryczna przy projekcie
Witam, jestem nowy z racji tego że mamy projekt w szkole chciałbym się poradzić.

Otóż do szkoły mam przygotować projekt, ale brakuje mi podstaw jak go zrealizować, mam natomiast zapał.
Sprawa przedstawia się tak, chciałbym osiągnąć różne barwy płomienia przy spalaniu drewna. I chciałbym to osiągnąć w sposób chemiczny,
Przykładowo (pierwsza z moich myśli) moczyć drewno w jakimś roztworze, a później osuszyć, aby np po wchonięciu jakichś metali spalało się w barwie niebieskiej.
Moje pytanie jest proste, jaki najlepszy sposób obrać by wpakować w drewno związki chemiczne barwiące to drewno i czy jest to właściwie do osiągnięcia.

Z góry dziękuję pozdrawiam.

23 sty 2015, o 20:05

Post Re: Pomoc merytoryczna przy projekcie
Drewno ma dużo potasu jednak spala się żółtym płomieniem co wskazuje na obecność sodu... I tu pojawia się problem bo sód ma tak silną emisje, że zakrywa inne barwy. Nie wiem czy wszystkie pierwiastki barwiące płomień poddają się sodowi ale stawiam, że bez pozbycia się go nie będzie fajerwerków.

23 sty 2015, o 20:11

Tak, ale nie raz zdarzało się, że siedząc przy ognisku widywałem inne barwy.. z czego to mogło wynikać, czytałem że np. duża zawartość Boru zmienia barwe na zieloną.
Czy moczenie nie przyniosłoby porządanego efektu, a jeśli nie to czy nie ma jakiegoś innego sposobu na zaaplikowanie takiej ilości związków by miały przebicie na tle sodu?

23 sty 2015, o 20:17

doskonała metoda to pójść do sklepu ogrodniczego i zakupić preparat Miedzian 50 WP - Cu2(OH)3Cl - barwi silnie płomień na niebiesko. wystarczy nim posypać drweno, barwa trzyma się długo. Inna metoda to ten preparat rozpuścić w dość mocno stęż. kwasie octowym lub kwasie mrówkowym i w powstałym roztworze coś palnego nasączyć. Pali się na niebiesko, ewentualnie niebieskozielono, nie wiem jak z drewnem ale może się da. Papier i ogólnie celuluza dają barwny płomień z tym preparatem.

23 sty 2015, o 20:25

Okej, mam już jakieś zadanie do zrealizowania, powiedzmy że by to wypaliło.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&feature=player_embedded&x-yt-ts=1421914688&v=jJvS4uc4TbU
Tu jest fajny filmik z różnymi barwami, moje pytanie jakich składników "produktów" bym potrzebował np. ten miedzian 50 WP, gdzie się w to moge zaopatrzyć, by zaczac powoli robić te roztwory i próbować moczyć to drewno.
Tutaj jest niby lista barw i związków które łatwo przechodzą w stan lotny, http://joannaroga.pl/barwy-plomieni/, pytanie jaka barwa, jaki składanik i mniej więcej jak to zorganizować, i prośba, czego nie robić, nie chcę wylecieć w powietrze ;)

23 sty 2015, o 20:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]