Autor |
Wiadomość |
chemik23
@MODERATOR
|
 Siarczan (IV) tetraaminomiedzi (II)
witajcie widziałem w jakiejś książce wzmiankę o siarczanie (IV) tetraaminomiedzi (II). Czy mogę go otrzymać działając amoniakiem 5% na siarczan miedzi w roztworze??
_________________ Chemik 23
|
1 lut 2015, o 18:07 |
|
 |
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
|
 Re: Siarczan (IV) tetraaminomiedzi (II)
Tak, tylko otrzymasz bardzo rozcieńczony roztwór. Gałecki podaje, że przez zimny, nasycony roztwór miedzianu, należy przepuszczać gazowy amoniak, wydzielają się wtedy kryształy. Ja polecam dodanie alkoholu etylowego/izopropylowego i do zamrażarki. Wydzielają się prawie ilościowo.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
|
1 lut 2015, o 18:15 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
Wielkie dzięki za pomoc. Gazowego nie mam ale stężonym spróbuję =D
|
1 lut 2015, o 18:17 |
|
 |
compaqchemlab
|
Jak 2*2 :Bierzesz wapno gaszone/hydratyzowane i dodajesz dowolnej soli amonowej . dolewasz trochę wody, szybko zamykasz korkiem z odprowadzeniem, dalej wężykiem idzie do naczynia zabezpieczającego przed cofnięciem i dopiero do zlewki z miedzianem. W moim filmie "kompleksy teta" pokazuję właśnie ten krystaliczny kompleks. W zasadzie nie wiem po co otrzymywałem ten amoniakat, ale jest sobie w słoiczku i ładnie wygląda. Zna ktoś jakieś praktyczne zastosowanie tego związku ?
|
1 lut 2015, o 18:29 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
tak właściwie to powstanie kompleks z wodorotlenkiem miedzi i amoniakiem a nie z siarczanem, więc to jest Odczynnik Schweizera, który rozpuszcza celulozę =D
|
1 lut 2015, o 18:46 |
|
 |
raymundo
@MODERATOR
|
Można jeszcze do roztworu siarczanu miedzi dodawać wody amoniakalnej aż do otrzymania ciemnoniebieskiej, klarownej cieczy, potem wlać to do np. cylindra miarowego i delikatnie na powierzchnię wlać spirytus. Po kilku dniach na granicy roztworu siarczanu tetraaminamiedzi i spirytusu wykrystalizuje czysty siarczan.
1 lut 2015, o 19:42 |
|
 |
tibia313
|
Działa też sposób zmieszania siarczanu amonu i tlenku miedzi. Myślę, że udałoby się też zalać druty miedziane roztworem siarczanu amonu i wodą utlenioną.
|
3 lut 2015, o 22:47 |
|
 |
compaqchemlab
|
Raczej nie  . Ten związek kompleksowy rozkłada się pod wpływem H2O2. Działając amoniakiem na Cu(OH)2 nie otrzyma się amoniakatu - Siarczan (IV) tetraaminomiedzi (II) !
|
3 lut 2015, o 23:34 |
|
 |
iwox
|
tak w ogóle to pewnie chodzi osiarczan (VI), zapewne. Gazowy amoniak nie jest najlepszy bo wprowadzony do r-ru najpierw wytrąci zasadowy siarczan miedzi Cu2(OH)2SO4, który rozpuści się w nadm. amoniaku dając siarczan oraz wodorotlenek tetraaminamiedzi - praktycznie nie do rozdzielenia, kryształy mają też taki sam kolor i układ krystaliczny. Same kryształy siarczanu wietrzeją szybko na powietrzu i przestają być takie piękne. Metoda z alkoholami dla krystalizacji jest jedyną słuszną, bo zagęszczanie r-ru powoduje ponowne powstanie zasadowego siarczanu w postaci korzucha na r-rze.
|
4 lut 2015, o 18:01 |
|
 |
compaqchemlab
|
 Re: Siarczan (VI) tetraaminomiedzi (II)
Gałecki tak podawał, więc nie będziesz chyba się z taką wybitnością sprzeczał? Fakt wszyscy mówimy o siarczanie (VI) a nie siarczanie (IV) czyli inaczej siarczynami.
|
5 lut 2015, o 20:50 |
|
 |
chemik23
@MODERATOR
|
Czy po dodaniu izopropanolu lub acetonu tez sie wytraci??
|
3 mar 2015, o 00:57 |
|
 |
iwox
|
raczej tak(aceton) a przy izopropanolu na pewno
|
4 mar 2015, o 22:06 |
|