Witam, ostatnio trochę czytałem o cukrach, m. in. O sacharozie, glukozie i fruktozie. W związku z powyższym, jestem ciekaw, czy jest jakiś sposób, żeby otrzymać je, oprócz sacharozy, która jest cukrem spożywczym? A cukier trzcinowy to też sacharoza?
_________________ Niektórzy mówią mi, że kombinuję, jak koń pod górkę
9 mar 2015, o 17:03
Finkur
**
Dołączył(a): 27 cze 2013, o 22:43 Posty: 397
Re: cukry
Tak, cukier trzcinowy to m.in. sacharoza, ale oczywiście bardziej zanieczyszczona niż np. cukier buraczany.
Glukozę i fruktozę można otrzymać z hydrolizy kwasowej sacharozy, ale potem te cukry są trudne do rozdzielenia... Glukozę możesz jednak otrzymać przez hydrolizę skrobi.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
9 mar 2015, o 17:24
kazikus
Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 15:40 Posty: 16 Lokalizacja: Warszawa
Re: cukry
Na forum czytałem kiedyś, że glukozę można otrzymać przez gotowanie celulozy(np. w formie wacików kosmetycznych) w środowisku kwaśnym.
9 mar 2015, o 17:27
Dartanian
Dołączył(a): 12 lut 2015, o 01:54 Posty: 36
Re: cukry
Celulozę akurat mam, więc pomysł możliwy do zrealizowania. Mógłbyś coś więcej o tym napisać?
_________________ Niektórzy mówią mi, że kombinuję, jak koń pod górkę
9 mar 2015, o 20:05
Qwerty
Dołączył(a): 13 wrz 2009, o 15:20 Posty: 209
Re: cukry
Można otrzymać glukozę poprzez gotowanie mieszaniny 10ml H2SO4 stęż, 1l wody, 250 skrobi/celulozy.
_________________ panta rhei kai ouden menei
10 mar 2015, o 01:41
Dartanian
Dołączył(a): 12 lut 2015, o 01:54 Posty: 36
Re: cukry
Dziękuję za pomoc. A fruktozę jestem w stanie też otrzymać jakimś sposobem, czy jedynie z sacharozy?
_________________ Niektórzy mówią mi, że kombinuję, jak koń pod górkę
10 mar 2015, o 17:45
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Re: cukry
Przez hydrolizę inuliny, wielocukru występującego np. w korzeniach cykorii, łopianu, czy topinamburu.
_________________ Terz chcem gwiasdke.
10 mar 2015, o 21:19
Dartanian
Dołączył(a): 12 lut 2015, o 01:54 Posty: 36
Re: cukry
Ok, tylko żebym jeszcze miał tą inulinę , bo z łopianem to nie będzie problemu. A tak w ogóle to inulina ma też związki D-glukozy, więc pewnie otrzymane produkty nie będę czystą fruktozą.
_________________ Niektórzy mówią mi, że kombinuję, jak koń pod górkę
11 mar 2015, o 00:44
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Re: cukry
Możliwe, że inulina byłaby dostępna w jakichś sklepach ze zdrową żywnością, można poszukać. W takich sklepach (i w większych marketach na spożywce) dostaniesz też samą fruktozę.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników