Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
cukry 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 12 lut 2015, o 01:54
Posty: 36
Post cukry
Witam, ostatnio trochę czytałem o cukrach, m. in. O sacharozie, glukozie i fruktozie. W związku z powyższym, jestem ciekaw, czy jest jakiś sposób, żeby otrzymać je, oprócz sacharozy, która jest cukrem spożywczym? A cukier trzcinowy to też sacharoza?

_________________
Niektórzy mówią mi, że kombinuję, jak koń pod górkę :P


9 mar 2015, o 17:03
Zobacz profil
**

Dołączył(a): 27 cze 2013, o 22:43
Posty: 397
Post Re: cukry
Tak, cukier trzcinowy to m.in. sacharoza, ale oczywiście bardziej zanieczyszczona niż np. cukier buraczany.

Glukozę i fruktozę można otrzymać z hydrolizy kwasowej sacharozy, ale potem te cukry są trudne do rozdzielenia... Glukozę możesz jednak otrzymać przez hydrolizę skrobi.

_________________
Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki!
Finkur


9 mar 2015, o 17:24
Zobacz profil

Dołączył(a): 15 kwi 2014, o 15:40
Posty: 16
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: cukry
Na forum czytałem kiedyś, że glukozę można otrzymać przez gotowanie celulozy(np. w formie wacików kosmetycznych) w środowisku kwaśnym.


9 mar 2015, o 17:27
Zobacz profil

Dołączył(a): 12 lut 2015, o 01:54
Posty: 36
Post Re: cukry
Celulozę akurat mam, więc pomysł możliwy do zrealizowania. Mógłbyś coś więcej o tym napisać?

_________________
Niektórzy mówią mi, że kombinuję, jak koń pod górkę :P


9 mar 2015, o 20:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 wrz 2009, o 15:20
Posty: 209
Post Re: cukry
Można otrzymać glukozę poprzez gotowanie mieszaniny 10ml H2SO4 stęż, 1l wody, 250 skrobi/celulozy.

_________________
panta rhei kai ouden menei


10 mar 2015, o 01:41
Zobacz profil

Dołączył(a): 12 lut 2015, o 01:54
Posty: 36
Post Re: cukry
Dziękuję za pomoc. A fruktozę jestem w stanie też otrzymać jakimś sposobem, czy jedynie z sacharozy?

_________________
Niektórzy mówią mi, że kombinuję, jak koń pod górkę :P


10 mar 2015, o 17:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32
Posty: 284
Lokalizacja: Tiutiurlistan
Post Re: cukry
Przez hydrolizę inuliny, wielocukru występującego np. w korzeniach cykorii, łopianu, czy topinamburu.

_________________
Terz chcem gwiasdke.


10 mar 2015, o 21:19
Zobacz profil

Dołączył(a): 12 lut 2015, o 01:54
Posty: 36
Post Re: cukry
Ok, tylko żebym jeszcze miał tą inulinę :lol:, bo z łopianem to nie będzie problemu. A tak w ogóle to inulina ma też związki D-glukozy, więc pewnie otrzymane produkty nie będę czystą fruktozą.

_________________
Niektórzy mówią mi, że kombinuję, jak koń pod górkę :P


11 mar 2015, o 00:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32
Posty: 284
Lokalizacja: Tiutiurlistan
Post Re: cukry
Możliwe, że inulina byłaby dostępna w jakichś sklepach ze zdrową żywnością, można poszukać. W takich sklepach (i w większych marketach na spożywce) dostaniesz też samą fruktozę.

_________________
Terz chcem gwiasdke.


11 mar 2015, o 20:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..