Hej. Nigdzie w necie nie mogę konkretnie znaleźć informacji o nadtlenku wodoru, więc może tutaj znajdę odpowiedź.
Mam 10% roztwór nadtlenku wodoru. Ciecz znajduje się w plastikowym pojemniku na Słońcu, temperatura na zewnątrz około 12 stopni, pojemnik jest otwarty. Pytanie - jak długo ta ciecz zachowa swoje właściwości h2o2? W środku jest tworzywo ABS, które wybielam za pomocą h2o2.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
18 mar 2015, o 10:15
rtecwet
Re: Parowanie h2o2, pytanie
To zależy od tego czy twój nadtlenek wodoru zawiera stabilizatory i czy naczynie nie zawiera zanieczyszczeń... Najlepiej będzie sprawdzić to doświadczalnie, z upływem czasu objętość cieczy się zmniejszy i można obliczyć ile nadtlenku się rozłożyło.
Raczej to ma stabilizatory (?) Ilość płynu w pojemniku to obecnie 600 ml.
Pojemnik to taki zwykły głęboki plastik, taki, jak na żywność na przykład.
Cytuj:
i można obliczyć ile nadtlenku się rozłożyło
Otwarte na słońcu, to nie wiem nawet jak to obliczyć, woda też sama w sobie paruje.
18 mar 2015, o 16:15
Asphalt
Jak pojemnik był na Słońcu to ciężka sprawa... Jak tego dokonałeś ?
Nadtlenek wodoru łatwiej rozkłada się pod wpływem promieniowania więc i szybciej będzie się rozkładał, rzecz jasna z uwagi, że to właśnie tlen - jeden z produktów, wybiela także powinno ono zajść szybciej.
18 mar 2015, o 16:23
mart
No rzecz w tym, że dlatego dałem na słońce w otwartym pojemniku, bo chodzi o to wybielanie, przy promieniach UV reakcje zachodzą w miarę szybko, ale nie na tyle szybko, żeby coś buchło. :-) teraz dlatego pytanie, jak długo takie 600 ml 8% roztworu utrzyma swoje właściwości. Kiedy będzie to już 7, 6% itp.?
18 mar 2015, o 16:49
Asphalt
Nie znam takich danych ale jak Ci się śpieszy to wsadź to pod lampę, dwie lampy UV i zapewne będzie szybciej. Zapewne.
18 mar 2015, o 17:08
mart
Mi nie chodzi o przyśpieszenie reakcji (na Słońcu jest akurat idealnie), a jedynie o to, żeby się dowiedzieć, mniej więcej, kiedy już takie h2o2 będzie np. do wymiany, czyli mało efektywne (np. kiedy np. zejdzie do np. 7% - np. co ile czasu 1% mniej, etc.).
18 mar 2015, o 17:38
rtecwet
Nie da się tego tak określić, nie w każdy dzień są takie same warunki (światło i temperatura) Ale jak zmniejszy się objętość cieczy z 600 na 580ml to możesz obliczyć ile nadtlenku się rozłożyło i jaki jest przybliżone stężenie np. po 3 dniach. Myślę, że w otwartym pojemniku szybko zmniejszy się objętość. Może nawet po 1 dniu... najlepiej aby mieć do tego zamykanie(plastikową pokrywkę), z małą dziurką, żeby tylko nadmiar tlenu wychodził, a woda nie parowała z dużej powierzchni otwartego naczynia.
Witam. Dokładnie nie da się określić, owszem, ale może mniej więcej. W tej chwili 3 dzień w pojemniku jest roztwór, w tym 4 godziny na słońcu (godziny 9-13) oraz pozostały czas pod zamknięciem w temperaturze ok 22 stopni (bez Słońca), ale nadal po dotknięciu do skróry pieni się, ale ile to jest już %, to nie wiem, ale wciąż nowe bąbelki się robią.
18 mar 2015, o 21:17
Asphalt
Możesz to miareczkować H2O2 KMnO4 z dodatkiem 1mol/L kwasu siarkowego do utrzymywania się różowej barwy. O ile rzecz jasna masz biuretę . Tak się szybko dowiesz ile jest go w środku.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości