Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Mydło i jego naturalne właściwości 
Autor Wiadomość

Post Mydło i jego naturalne właściwości
Witam,
Od razu napiszę, że nie zajmuję się chemią i dlatego potrzebuję fachowej odpowiedzi.
Produkuję sobie własne mydła. A właściwie wzbogacam gotowe, naturalne bazy mydlane dodając do nich tłuszcze roślinne kosmetyczne.
I tu pojawiają się moje wątpliwości.........
Otóż opinia nt mydeł produkowanych ręcznie, w domu, jest taka, że robią cudowności ze skórą ;) Nawilżają, natłuszczają itd.
Ja nie zauważyłam w moich mydłach tych cudnych właściwości 8) Myją, i wysuszają, jak każde mydło.

W końcu jedyne wytłumaczenie na które wpadłam, jako laik chemiczny, to takie: mydła, ze swej natury i budowy cząsteczkowej, procesu chemicznego w jakim powstają, służą jedynie do mycia ciała, oczyszczania z brudu i tłuszczu. To jest funkcja podstawowa mydła i tego nie da się zmienić. Wszelkie właściwości nawilżające, natłuszczanie itd to mit. Czy tak jest czy nie?
No bo przecież jakim cudem na skórze ma pozostać olej, który dodaję wzbogacając bazę, jeśli w procesie mycia on ciągle jest zmywany przez mydło?

I chyba właśnie przydałby się tu chemik

Proszę o odpowiedź jak to jest z mydłem od strony chemicznej? Czy mydło może nawilżać, pozostawiać na skórze jakąś powłokę ochronną? Czy to jest tylko mit kosmetyczny?

3 kwi 2015, o 10:28

Post Re: Mydło i jego naturalne właściwości
Olej nie nawilża tylko natłuszcza. We wszelkich kosmetykach ich właściwości nawilżające zależą od zawartości fazy wodnej. Znam osobę, która takie mydła robi i mówiła, że mydła ze sklepu wysuszają, bo odciągane jest z nich coś tam (chyba gliceryna). To, że nie zauważasz nawilżenia skóry może być podyktowane kwestiami indywidualnymi. Warto też pamiętać, że mydło nie nawilży jak krem.

3 kwi 2015, o 10:53

Tak, źle się wyraziłam. Olej nie nawilży, ale utworzy na skórze barierę, która zmniejszy parowanie wody. Zresztą kiedyś czytałam, ze wogóle na tym polegają właściwoci nawilżające kosmetyków - nie na przenikaniu cząstek wody do skóry, ale na tworzeniu na skórze filmu, który opóźnia wyparowywanie wody.

3 kwi 2015, o 11:18

Zależy mi też na odpowiedzi z punktu widzenia czysto chemicznego: jakie właściwości ma mydło? Czy może istnieć mydło, które nie wysusza?

3 kwi 2015, o 11:20

Mydło samo w sobie, powiedzmy stearynian sodu, ma budowę dwubiegunową. Łańcuch węglowy, który ma właściwości hydrofobowe ma powinowactwo do różnych tłuszczy ("podobne rozpuszcza się w podobnym"), substancji hydrofobowych- dzięki czemu pomaga odtłuścić skórę(bo do tłuszczy/łoju etc przylega "bród"). Natomiast część hydrofilowa COOH- ma powinowactwo do wody, powoduje to przenikanie tych anionów stearynowych/oleinowych etc. do fazy wodnej. Przy okazji "otarbiając" cząsteczki innych tłuszczy tworząc tego rodzaju micele : gdzie te ogonki to łańcuchy węgolowe, a kuleczki to części hydrofilowe, na zewntątrz sfery jest H2O, jony Na+ itd.

Załączniki:
MicelleColor.png
MicelleColor.png [ 26.4 KiB | Przeglądane 2754 razy ]

3 kwi 2015, o 13:07

Qwerty, przyznaję, że trochę wysiłku mnie kosztowało zanim "przegryzłam" Twoją odpowiedź :lol:
Ale dobrze, bo o coś takiego fachowego mi chodziło.
Z tego co zrozumiałam, to ta właściwość hydrofobowa mydła powoduje, ze mydło po prostu myje, czyli usuwa brudy i tłuszcze.
Właściwość hydrofilowa powoduje........, że aniony tłuszczowe (czyli po mojemu drobinki tłuszczu?) przenikają do wody podczas mycia się i są w stanie natłuszczć skórę? Pomijam kwestię miceli, bo tego nie ogarniam :|
Próbuję przetłumaczyć sobie ten język chemiczny na mój własny 8)

3 kwi 2015, o 13:25

ajsza napisał(a):
Właściwość hydrofilowa powoduje........, że aniony tłuszczowe (czyli po mojemu drobinki tłuszczu?) przenikają do wody podczas mycia się i są w stanie natłuszczć skórę? Pomijam kwestię miceli, bo tego nie ogarniam :|
Próbuję przetłumaczyć sobie ten język chemiczny na mój własny 8)

Te aniony tłuszczowe przenikają do wody podczas mycia, połączone razem z cząsteczkami "brudu", uwalniając skórę z "brudu",(a wodę razem z "brudem" i mydłem spłukujemy do kanalizacji). Pozwala to kolejnym anionom mydła "łapać" łuj ze skóry. Ten proces swoistego odtłuszczania, uwalnia też substancje hydrofilowe, które się rozpuszczają w wodzie, powiedzmy NaCl, mocznik itd. Te micele to po prostu sfery, które zatrzymują we wnętrzu tłuszcze, uniemożliwiając ich osadzenie się powrotne na skórze, a umożliwiające wypłukanie wszystkiego wodą. Co do nawilżania, to mydło samo w sobie nie posiada właściwości nawilżających, lecz pośrednio wysuszające, bo skóry już nie przykrywa warstewka łoju. Dla przykładu mocniejsze detergenty, mydła też chyba, np szare?? przy odpowiednio długim myciu wypłukują substancje tłuszczowe uszczelniające komórki skóry, błony komórkowe, powodując jej pękanie.

Tak to wygląda po mojemu :)

3 kwi 2015, o 18:26

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Całkowicie mi to już rozjaśniło sprawę.

3 kwi 2015, o 19:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]