Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Witam serdecznie 
Autor Wiadomość

Post Witam serdecznie
Witam serdecznie,

z zawodu jestem programistą/elektronikiem, ale przywiało mnie tutaj, ponieważ od dłuższego czasu (dokładnie od momentu w którym miedź z płytki PCB zaczęła cudownie znikać pod wpływem nadsiarczanu sodu [B327]) interesuje się Chemią i chciałbym czuć się w niej tak samo jak w programowaniu (czyli jak ryba w wodzie :).

Na początek chciałbym zadać Wam pytane: ile należy poświęcić czasu Chemii (liczmy od kompletnego zera - tzn. nie! pamiętam jeszcze wzór kwasu siarkowego (VI), który konieczny był do rejestracji na tym forum ;P) aby móc przewidzieć czy dowolnie wybrana reakcja zajdzie, czy nie zajdzie, oraz aby móc przewidzieć jakie właściwości będzie miała uzyskana substancja? Ile czasu trzeba byłoby poświęcić na takie rozumienie tematu (mniej więcej jaki to etap nauki - chemia wyższa, czy jeszcze liceum?)

Jakie książki polecacie, aby zacząć? Chciałbym się nie uczyć na pamięć, ale zrozumieć.

Pozdrawiam serdecznie,

12 maja 2015, o 22:54
@MODERATOR

Post Re: Witam serdecznie
Witaj na forum , wszystko zrozumiesz lepiej niz z książek czytajac tematy na forum jeśli coś ucieknie wystarczy zapytać lub poprosić userow o wyjaśnienie w danym temacie ,
Pozdrawiam Serdecznie
eko

12 maja 2015, o 23:02

eko osiem napisał(a):

Witaj na forum ,

Hej, dobry wieczór.

eko osiem napisał(a):
wszystko zrozumiesz lepiej niz z książek czytajac tematy na forum jeśli coś ucieknie wystarczy zapytać lub poprosić userow o wyjaśnienie w danym temacie ,
Pozdrawiam Serdecznie
eko

Obawiam się jednak, że taką wiedzę trudno będzie mi przyswoić z forum ze względu na wyrywkowość tematów. Jednak potrzeba wydaje mi się iść (przynajmniej przez pierwszy okres) za rączkę, po kolejnych tematach.

12 maja 2015, o 23:04
@MODERATOR

Nie wiemy jaka tematyka najbardziej Ciebie interesuje wstępnie dużo czytaj tego co jest na forum przed pisaniem nowych postow, zdecydowanie polecamy preparatyki nieorganiczne które znajdziesz na forum w postaci e-book w odpowiednim dziale.

12 maja 2015, o 23:31

eko osiem napisał(a):
Nie wiemy jaka tematyka najbardziej Ciebie interesuje wstępnie dużo czytaj tego co jest na forum przed pisaniem nowych postow, zdecydowanie polecamy preparatyki nieorganiczne które znajdziesz na forum w postaci e-book w odpowiednim dziale.

Dziękuję serdecznie,

13 maja 2015, o 20:13

Witaj, ja mogę Ci polecić książki pana Sękowskiego np "Moje labolatourium 1 i 2", "Pierwiastki w moim labolatorium", "Elementarz chemii organicznej" itp, w sumie chyba z 16 pozycji. Zawierają najważniejsze informacje i porady jak zacząć przygodę z chemią, jak urządzić swoje pierwsze labolatorium oraz wiele ciekawych doświadczeń :D Pamiętam że sam zaczynałem z nimi swoja przygodę z chemią. Do tego dużo informacji jest na forum.
Pozdrawiam

23 maja 2015, o 13:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]