Witam! Mam pytanie do bardziej doświadczonych chemików, jakie wskaźniki pH powinien posiadać chemik-amator?
Pozdrawiam
_________________ Wiem, że nic nie wiem.
22 maja 2015, o 23:09
chemik23
@MODERATOR
Dołączył(a): 6 sie 2012, o 18:38 Posty: 434 Lokalizacja: POLSKA
Re: Ważne indykatory
Podstawa to PAPIERKI Wskaźnikowe =D fajnie też mieć : oranż metylowy lakmus fenoloftaleinę (tak na początek) Ty masz większą listę wskaźników i zakresy pH http://pl.wikipedia.org/wiki/Chemiczne_wska%C5%BAniki_pH (większość za Allegro kupisz)
_________________ Chemik 23
23 maja 2015, o 11:58
mrtimelord007
Dołączył(a): 2 kwi 2015, o 21:52 Posty: 60
Re: Ważne indykatory
Dzięki wielkie, 80 sztuk papierków będzie wystarczającą ilością? Oranż metylowy i lakmus już mam.
_________________ Wiem, że nic nie wiem.
23 maja 2015, o 13:05
chemik23
@MODERATOR
Dołączył(a): 6 sie 2012, o 18:38 Posty: 434 Lokalizacja: POLSKA
Re: Ważne indykatory
zalezy ile ich bedziesz uzywac. Dobra rada: do badania pH urwij 1/3 i zlap go szczypcami i do r-ru. I w ten sposob z 80 ma 240papierkow
_________________ Chemik 23
23 maja 2015, o 15:56
compaqchemlab
***
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Re: Ważne indykatory
Najlepiej kupić czerwoną kapustę i mieć z niej całe 4 ryzy (4 x 500 arkuszy bibuły formatu A4). Soczek jagodowy też się nadaje (dla początkujących). Najlepszy jak dla mnie jest lakmus w serpentynie. Wyciągam pęsetą mały kawałek, ucinam nożyczkami i bagietką nanoszę badaną ciecz.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
23 maja 2015, o 21:03
eko osiem[*]
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 gru 2010, o 00:26 Posty: 613 Lokalizacja: z VMC
Re: Ważne indykatory
compaqchemlab napisał(a):
Najlepiej kupić czerwoną kapustę i Soczek jagodowy też się nadaje (dla początkujących).
Hee hee to dobre jest musze sobie zapisać, jeszcze pomidorki ogórki i sałata i mamy sos Szefa Piekielnej Kuchni
Compaqchemlab kto obecnie jeszcze pamięta takie wzkażniki jak czerwona kapustka czy soczek jagodowy, jedynie ten co czytal ksiązki S.Sękowskiego, ale to w obecnej dobie internetu i zakupów papierków wzkażnikowych wydaje się archaicznym rozwiązaniem Ale brawo za czerwoną kapustę i sok jagodowy wydają się calkiem smaczne mniam pozdrawiam eko
24 maja 2015, o 01:36
compaqchemlab
***
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Re: Ważne indykatory
Ja wiem, że to cudownie śmieszne i w ogóle, ale jak dla mnie szkoda dla początkującego ładować "aż" paski wskaźnikowe. Fakt faktem, że ich dostępność jest nieraz większa niżli tej czerwonej kapusty . Metoda fajna, jak paski mają iść przez internet paczką, a trzeba natychmiast ustalić PH (w przybliżeniu). A co do pomidorków, to nie ma problemu, możemy pogadać... zaczął się sezon na upiększanie sadzonek pomidorów .
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
24 maja 2015, o 19:29
piczu14
Dołączył(a): 26 mar 2008, o 17:40 Posty: 247
Re: Ważne indykatory
A w kapuście najlepsze jest to, że nie wskazuje tylko 2 barw, jak np. oranż metylowy. Jedyną wadą jest to, że trzeba takie paski/roztwór konserwować, ale to o ile się nie mylę było opisane w Sękowskim. Jednak przy takiej dostępności i cenach pasków uniwersalnych, czerwona kapusta najlepsza będzie jako ciekawe doświadczenie
24 maja 2015, o 19:56
compaqchemlab
***
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Re: Ważne indykatory
Jak na cały garnek wywaru dodasz szczyptę benzoesanu sodu, to będzie git. No bo jak dla mnie szkoda kasy na paski w dodatku na doświadczenia amatorskie. Jak dla mnie na co dzień wystarczy fenoloftaleina, czerwień kongo, oranż, czerwień metylowa. Lakmus to podstawa.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników