Witam, Jestem tutaj nowy (i nie jestem chemikiem także witam wszystkich.
Poszukuję cieczy spełniających poniższe kryteria: - ciecz organiczna nie mieszająca się z wodą - nie toksyczna - pozbawiona intensywnych zapachów - o znanej gęstości (dobrze by było z dokładnością do 0,001 g/cm3) w zakresie temperatur ok. 15-25 °C - gęstość najlepiej poniżej 1,25 g/cm3 - substancja łatwo dostępna i nie bardzo droga.
Ciecz ma posłużyć do badania gęstości objętościowej próbek gruntów na wadze hydrostatycznej. Jako przykład w normie podany jest: olej parafinowy, benzyna lakowa, toluen, ksylen. Olej parafinowy ma tą wadę, że ciężko ustalić jego gęstość metodą tablicową, benzyna lakowa, toluen, ksylen są zbyt wonne (chyba że mi się coś pomyliło). Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i porady.
Pozdrawiam
1 cze 2015, o 20:49
Rubid
Re: Poszukuje odpowiedniej substancji
Może by tak chlorek metylenu?
1 cze 2015, o 20:58
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Ten wybór raczej nie spełnia warunku -toksyczność.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
2 cze 2015, o 10:23
rtecwet
Większość substancji organicznych mających gęstość poniżej 1,25g/dm3 będzie posiadało zapach/będzie lotne/toksyczne... Jeśli ma być tańsze niż toluen to jest poważny kłopot
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Wypróbuj jakieś oleje silikonowe typu PolSil OM ->LINK<-. Z tego co wiem mają one szansę spełnić wszystkie Twoje warunki. Musiałbyś tylko dopytać u producenta o gęstości, zmiany d/t, albo zrobić samemu krzywą kalibracyjną.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
12 cze 2015, o 21:57
laser
rocoto napisał(a):
Witam, Jestem tutaj nowy (i nie jestem chemikiem także witam wszystkich.
Poszukuję cieczy spełniających poniższe kryteria: - ciecz organiczna nie mieszająca się z wodą - nie toksyczna - pozbawiona intensywnych zapachów - o znanej gęstości (dobrze by było z dokładnością do 0,001 g/cm3) w zakresie temperatur ok. 15-25 °C - gęstość najlepiej poniżej 1,25 g/cm3 - substancja łatwo dostępna i nie bardzo droga.
Ciecz ma posłużyć do badania gęstości objętościowej próbek gruntów na wadze hydrostatycznej. Jako przykład w normie podany jest: olej parafinowy, benzyna lakowa, toluen, ksylen. Olej parafinowy ma tą wadę, że ciężko ustalić jego gęstość metodą tablicową, benzyna lakowa, toluen, ksylen są zbyt wonne (chyba że mi się coś pomyliło). Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i porady.
Pozdrawiam
destylowalismy ostatnio kilkanascie ton odpadów na bazie alkoholi z firmy kosmetycznej i mam paletopojemnik 1000l substancji, której jeszcze nie zbadalismy. moze uda ci sie ja wykorzystać. ma lekki zapach acetonu i nie rozpuszcza sie w wodzie. probki moge podesłac
_________________ tel 504 037 444 www.biochemia.com.pl [email protected]
13 cze 2015, o 08:39
Tionyl
Może ftalan dimetylu? Ma bardzo lekki, charakterystyczny zapach, ale spełnia resztę Twoich oczekiwań.
13 cze 2015, o 20:33
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Tionyl napisał(a):
Może ftalan dimetylu? Ma bardzo lekki, charakterystyczny zapach, ale spełnia resztę Twoich oczekiwań.
Ftalany często są kancerogenami i mogą powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej. Oprócz tego mogą wywoływać uczulenia. M.in. dlatego coraz mocniej ogranicza się ich stosowanie przede wszystkim w roli plastyfikatorów. Generalnie się i nie polecam.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
14 cze 2015, o 20:26
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Leki zapach ? A nie stosowało się go kiedyś jako głównego składnika zapachowego "dyngusówek" ?
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
15 cze 2015, o 19:22
Tionyl
Arion napisał(a):
Tionyl napisał(a):
Ftalany często są kancerogenami i mogą powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej. Oprócz tego mogą wywoływać uczulenia. M.in. dlatego coraz mocniej ogranicza się ich stosowanie przede wszystkim w roli plastyfikatorów. Generalnie się i nie polecam.
Wiedziałem, że się ktoś przyczepi do ftalanów Bardzo uogólniasz, bo akurat ftalan dimetylu nie wykazuje właściwości ksenoestrogenów i jest jednym z najmniej szkodliwych ftalanów (obok ftalanu dietylu) http://toxsci.oxfordjournals.org/conten ... 0.abstract
21 cze 2015, o 16:35
Tionyl
compaqchemlab napisał(a):
Leki zapach ? A nie stosowało się go kiedyś jako głównego składnika zapachowego "dyngusówek" ?
Ftalan dimetylu i dietylu mają na tyle neutralny zapach, że stosuje się je jako rozpuszczalnik do substancji zapachowych, może stąd były w składzie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości