Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Niby tak. Ale z drugiej strony nie można przesadzać. Np. ja nie wyobrażam sobie pracować w rękawicach (o ile sytuacja faktycznie tego nie uzasadnia).
Czasem przegięcie z zabezpieczeniem jest bez sensu, to tak jak używanie 3 prezerwatyw na raz
12 mar 2011, o 02:53
Elmo
@MODERATOR
Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10 Posty: 608 Lokalizacja: Kraków
Ja tam wolałbym używać półtwarzowej + okulary ochronne - większa swoboda, a wychodzi na to samo.
Tia... to samo..., w szczególności jak przelewasz Br2 ,HNO3 bezw. czy CS2 okularki można sobie wsadzić w kieszonkę, większą swobodę można uzyskać nie stosując niczego e-8
12 mar 2011, o 12:53
nwro21
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 14:38 Posty: 167 Lokalizacja: Chojnów
Rozmawiałem z nauczycielką chemii i pytałem trwałość pochłaniaczy MC4 . Pani powiedziała że skoro tam jest węgiel aktywny są one szczelnie zaplombowane to się im nic nie dzieje . Prawda ?
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
12 maja 2011, o 08:40
rrzepkaa
Dołączył(a): 4 paź 2011, o 16:59 Posty: 19 Lokalizacja: Woj. Lubelskie
Dziać sie coś dzieje ale nie tak samo szybko jak w przypadku otwartego pochłaniacza .
Jeśli pochłaniacz jest nowy i nie używany i nigdy nie był otwierany to powinien działać . Choć jeśli maksymalny czas pracy pochłaniacza wynosi 1godzine to należy odjąć te 15 minut (załóżmy, ze filtr jest przeterminowany o 20lat). Ja osobiście pracuje z filtropochłaniaczem ABEKP od maskpolu przeterminowanym o 3 miesiące i gra gitara a kupiłem go za 10zł .
_________________ "Gdyby Bóg nie był pirotechnikiem - świat nie powstałby w wyniku wielkiego wybuchu..."
20 lis 2011, o 23:06
pm347
Re: Maska przeciwgazowa
Cześć, chciałbym zapytać czy można BEZPIECZNIE zastosować węgiel aktywny stosowany do zamykanych kuwet na kocie odchody do maski przeciwgazowej?
Czy do środowiska mocno zanieczyszczonego pyłami z pieców węglowych tego typu filtr jest potrzebny a jeżeli nie to jaki? (z czego)
-----
Zaznaczam na początku, że nie jestem chemikiem więc uprzejmie proszę wyrozumiałość i w miarę jasny język, tak bym mógł ogarnąć odpowiedz
Drugi sezon z rzędu jestem zmuszony biegać w dość niekorzystnych warunkach mocno zadymionego pyłem węglowym miasta. (zamknęli mi boisko na którym biegałem drzewiej). Wczoraj po 1,5 h truchtania czułem w płucach syf zassany z powietrzem. Pomyślałem o kupnie maski. Wybrałem (ze względów estetycznych i mocowania Miller LPR100 ELIPSE A1P3 tyle, że oryginalne filtry kosztują „majątek”. Pomyślałem o tym aby po zużyciu pierwszego oryginalnego filtra zastosować rozwiązanie DIY czyli samoróbkę, stąd ten absorbent na nośniku z poliestru - kociokuwetowy. Przed chciałbym dać warstwę (jedną dwie) fizeliny czyli polipropylen-lustrasil (jak podpowiada allegro) i może z drugiej strony od wewnątrz filtra ligninę abym widział jak postępuje zużycie. Filtr kosztowałby mnie wówczas 2 zł a nie 50 zł
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
pm347 - moim zdaniem potrzebujesz filtracji pyłów, więc powinna Ci wystarczyć maseczka przeciwpyłowa, tylko trzeba dobrać jak najmniejszą średnicę porów (Japończycy takich używają w swoich miastach bardzo często).
Co do węgli aktywnych - one mają inne działanie - tj. mają usuwać m.in. toksyny, a nie pyły i teraz w zależności od tego jakie substancje chemiczne mają pochłonąć, to stosuje się różne typy węgli aktywnych. I tak np. do pochłaniania zapachu kociego moczu zastosowuje się inny węgiel, niżeli do pochłaniania tlenków siarki.
maski przeciwpyłowe startują od kilku pln, przejdź się do najbliższego sklepu BHP
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
28 paź 2015, o 13:13
pm347
dzięki za szybką odpowiedz, te tanie odpadają, przy tej temperaturze. "Szmaciane", nawet z zaworkiem robią się zwyczajnie mokre. Więc musi tu być jednak coś z gumy, co ma oddzielny "kanał" zasysania powietrza i wydalania go wraz z parą wodną. Tak było kiedyś w słoniu. Zakładam, że tak jest w każdej przyzwoitej masce.
Dzięki za tą informacje o węglu, nie miałem pojęcia o takiej różnorodności, tak na "logikę" laika, myślałem, że to kwestia skondensowania substancji aktywnej i gęstości nośnika.
są maseczki przeciwpyłowe "szmaciane" z membraną, czyli wciągasz powietrze - membrana się zamyka i powietrze to idzie przez filtr, wydychasz - membrana się otwiera i wszystko idzie przez otwór.
gumowych masek nie polecam, bo odparzysz sobie twarz w miejscach styku gumy ze skórą.
w obu wypadkach będziesz i tak miał wilgoć.
przepraszam za ewentualne błędy, ale pisze z telefonu.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
29 paź 2015, o 11:39
Sulik
@MODERATOR
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości