Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Oranż metylowy 
Autor Wiadomość

Post Oranż metylowy
1. W zlewce o pojemności 100 cm3 umieszczamy 6g kwasu sulfanilowego, 1g NaOH oraz 40 cm3
wody i całość ogrzewamy na łaźni wodnej.
W innym przepisie mamy napisane dwuwodny kwas sulfanilowy, jakaś różnica jest ?
NaOH, a czy mogę dodać bezwodny węglan sodu ? Jakaś różnica ?
2. Następnie, roztwór chłodzimy do temperatury pokojowej pod bieżącą wodą, badamy
odczyn papierkiem wskaźnikowym. W zlewce o pojemności 250 cm3 umieszczamy 30 g drobno pokruszonego lodu oraz 5 cm3
stężonego HCI. Zlewkę chłodzimy w łaźni z lodem. Do zawartości zlewki mieszanej energicznie
bagietką, dodajemy roztwór z wkraplacza tak, by temperatura nie przekroczyła 5°C. Dlaczego temperatura musi być tak niska ?
3. N,N-dimetyloanilinę przeprowadza się w chlorowodorek. W tym celu, w zlewce o pojemności 50 cm3 przygotowujemy roztwór N,N-dimetyloaniliny (3 cm3) w 5 cm3 rozcieńczonegoHCI (1:1). Roztwór ten wlewamy, energicznie mieszając, do soli diazoniowej. Powstajeczerwony osad, czyli kwasowa forma barwnika. Czy zamiast kwasu solnego moge użyć lodowatego kwasu octowego ?

9 lis 2015, o 22:29

Post Re: Oranż metylowy
1. Chemicznie żadna, musisz tylko pamiętać o odpowiednim przeliczeniu proporcji. Związek uwodniony ma odpowiednio wyższą masę molową niż związek bezwodny.
2. Strzelam: bo może nastąpić gwałtowny przyrost temperatury (reakcja egzotermiczna) i wszystko wykipi albo się rozłoży, może być niebezpiecznie.
3. Niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony.

10 lis 2015, o 00:04

Na pytanie trzecie można udzielić bardzo prosto odpowiedzi. Zauważyłeś już pewnie, że związki sprzedawane w aptece jako leki często mają postać chlorowodorków, np. kofeiny. Przeprowadza się je w chlorowodorki dlatego aby związek był trwalszy, lepiej rozpuszczalny i bardziej przyswajalny przez organizm danego człowieka.

10 lis 2015, o 01:02

ad 2. Podczas reakcji diazowania zawsze należy utrzymywać niską temperaturę, bo inaczej powstać mogą produkty smoliste, co bardzo utrudnia oczyszczenie produktu jak i drastycznie obniża wydajność.

10 lis 2015, o 19:36

W ten sposób powstaje łatwy do sączenia osad produktu, który
oddziela się na lejku Büchnera, stosując łagodne ssanie, aby zapobiec zatykaniu się porów sączka (pompka
wodna). Zlewkę płucze się niewielką ilością nasyconego roztworu NaCl, przemywa nim osad na sączku, po
czym osad na sączku dobrze odciska się.
Otrzymany surowy oranż metylowy, oczyszcza się z chlorku sodowego przez krystalizację z wody. W tym celu
surowy produkt rozpuszcza się w ok. 35 mL gorącej wody, sączy na gorąco przez bibułę i pozostawia do
wychłodzenia. Z przesączu wypadają czerwono-pomarańczowe kryształy oranżu metylowego, które odsącza się
pod zmniejszonym ciśnieniem, starannie odciska, przemywa niewielką ilością etanolu i suszy na powietrzu.

Czyli tak :Lejek buchnera + kolba ssawkowa, normalnie sącze przemywam NaCl. Mam już osad na sączku, przenosze go do jakiejś kolbki. Później dodaje 35ml gorącej wody. Biore zwykły lejek i umieszczam w nim sączek fałdowany i przesączam. Zlewke z przesączem zostawiam do wychłodzenia. I później znowu biore lejek buchnere, kolbe ssawkową i tyle. Na koniec minimalnie etanolkiem przemyć.
Chce być pewny że wszystko dobrze zrozumiałem, a chemia organiczna dla mnie to najgorsze co może być :(

15 lis 2015, o 23:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]