Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Mieszanka soli Mg i reakcja egzotermiczna w ustach ? POMOCY 
Autor Wiadomość

Post Mieszanka soli Mg i reakcja egzotermiczna w ustach ? POMOCY
Witam was ,mam pytanie - wymieszałem cytrynian magnezu 0,5kg z jabłczanem magnezu 0,25kg w celu suplementacji ,ale jest problem ,- wziąłem 1/3 łyżeczki do ust i nastąpiła reakcja egzotermiczna? dosłownie momentalnie zaczęło mnie piec jak bym coś bardzo ciepłego wsadził do ust ,nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje ,czy to normalne jest w jakikolwiek sposób ? dlaczego zachodzi taka reakcja ? czy te formy magnezu mogą być zanieczyszczone czymś co powoduje taką reakcję ?
Proszę o odpowiedź Chemicy
Pozdrawiam

21 lis 2015, o 18:59

Post Re: Mieszanka soli Mg i reakcja egzotermiczna w ustach ? POM
Byś może te sole są na tyle kwaśne, że dają uczucie pieczenia.

22 lis 2015, o 13:04

hmmm... czyli ...co takiego bo nie rozumiem do końca... kwasowość łączna cytrynianu i jabłczanu ? wywołuje reakcję egzoTherm w ustach ? WTF ...czy to jest możliwe ? błagam o rozwinięcie tej możliwości i uniknięcia pieczenia przy sporzywaniu (roztwór?) ...tak się zastanawiam co zachodzi w żołądku/jelitach po spożyciu mixu cytry/malate w żołądku w przypadku zastosowania najpospolitszej formy( naj aletrnatywnej...) - czyli kapsułek _-MG dr- Ratha...
Jak w ogóle zachodzi a reakcja ? Dlaczego ?
Dziękuję za odp. z góry ;
Pozdrawiam

22 lis 2015, o 23:08

Chodziło mi o samo pH w sobie. Może źle się wyraziłem, chodzi mi o to, że same te sole mogą posiadać pieczący smak. I jeśli do tej pory łykałeś je w kapsułkach(spodziewam się że w tej formie) bez problemu, to może dlatego, że były w kapsułkach.

Badanie organoleptyczne jest mało dokładne, bo ciężko porównać to co ty czujesz, z tym co mógłby poczuć ktoś inny itd. Może zmierz temperaturę tej mieszanki przed i po rozpuszczeniu w wodzie, by sprawdzić, czy rzeczywiście dochodzi do zwiększenia temperatury. Nie twierdzę, że tak się nie dzieje, ale nie przychodzi mi na myśl żadna znana mi reakcja.

I odnośnie do tego co napisałeś, nie baw się sam w farmaceutę

23 lis 2015, o 07:56

Dzięki za odpowiedź.
Nie bawię się w farmaceutę, to tylko czysta ekonomia;
Jabłczan Mg nie ma smaku ,ale cytrynianu niestety nie spróbowałem przez mieszaniem.
Sprawdzę temperaturę ; bo to co piszesz ad. kwasowości a odczuć organoleptycznych jest ciekawe... choć nie tylko ja próbowałem tej mieszanki; inne 2 osoby też opisały to jako 'ciepło/gorąco.
Dziś rozpuściłem płaską łyżeczkę w szklance wody i wypiłem ...zero negatywnej reakcji.
Pozdrawiam

23 lis 2015, o 23:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]