Witam, Chciałbym jakoś otrzymać/wyodrębnić/wyekstrachować wanilinę z cukru wanilinowego. Czy dało by się to zrobić i w jaki sposób? Nie chcę kupować waniliny tylko spróbować otrzymać ją w domu. Potrzebuję jej do wykrywania poszczególnych alkoholi.
Proszę o odpowiedź
2 gru 2015, o 18:29
Geniodekt
Dołączył(a): 20 lis 2013, o 19:24 Posty: 88 Lokalizacja: Polska
Re: Wanilina
To co proponujesz jest koszmarnie nieekonomiczne. W jednej małej paczuszce (16 g) cukru wanilinowego ile jest waniliny? Pewnie nie więcej jak 1,5 procenta, co daje nam 240 mg. Aby uzyskać 1 g musiałbyś zużyć ponad cztery paczuszki cukru. Przyjmując cenę 60 groszy za sztukę, wychodzi ci 2,40 zł za gram = 240 zł/ 100 g i to przy założeniu 100% wydajności. Podczas gdy w internecie kupisz taką ilość za max 40 zł. Jeżeli już musisz, to może ekstrakcja toulenem? Choć nie wiem, na ile to wykonalne, musisz sprawdzić rozpuszczalność sacharozy w toulenie, jeśli jest nierozpuszczalna/bardzo słabo rozpuszczalna, to powinno się udać.
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Re: Wanilina
Generalnie nie będzie to proste zadanie, bo w cukrze wanilinowym stosuje się niemal wyłącznie etylowanilinę. Ma ona intensywniejszy zapach, przez co zużywa się jej mniej.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników