Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Rozszyfrowanie wzorów chemicznych zamieszczonych na obrazku. 
Autor Wiadomość

Post Rozszyfrowanie wzorów chemicznych zamieszczonych na obrazku.
Witam, ostatnio w Internecie znalazłem taki tatuaż (zdjęcie zamieszczam poniżej). Może ktoś z Was powie co oznaczają symbole związków chemicznych razem, oddzielnie? Czy ich połączenie za pomocą tego wielokąta ma jakieś znaczenie?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. ;)

Załączniki:
Komentarz: Zdjęcie tatuażu.
Screenshot_2016-02-07-20-30-39.png
Screenshot_2016-02-07-20-30-39.png [ 37.37 KiB | Przeglądane 3266 razy ]
7 lut 2016, o 21:57
@MODERATOR

Post Re: Rozszyfrowanie wzorów chemicznych zamieszczonych na obra
Cześć,
Jakby Ci to powiedzieć...
Na Twoim obrazku znajduje się wzór jednego związku chemicznego, to nie jest żaden przypadkowy kształt, a element wzoru strukturalnego związku. Poczytaj na przykład o benzenie (właśnie taki sześciokąt z kreskami w środku), albo cykloheksanie (sam sześciokąt). Mam nadzieję, że to okaże się w miarę jasne, bo szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jak mógłbym Ci to inaczej wyjaśnić, a rozumiem, że jesteś osobą, która nie ma wiele wspólnego z chemią.

Jeśli chodzi o nazwę związku, to jest to noradrenalina, zwana również norepinefryną, idąc za Wikipedią - neuroprzekaźnik wydzielany w części rdzeniowej nadnerczy oraz w miejscu sinawym, zwykle razem z adrenaliną w sytuacjach powodujących stres.

Pisać posty komunikatywne, zgodne z przyjętymi zasadami ortografii i gramatyki.
Jak się wkurzę - zacznę wywalać posty.

Nabijania postów też nie lubię, drażnią mnie goście, wcinają się wszędzie nie mając naprawdę nic ciekawego do powiedzenia.

7 lut 2016, o 22:12

Dziękuję za szybką i spójną odpowiedź, z której dowiedziałem się tego, czego oczekiwałem.

Pozdrawiam..

7 lut 2016, o 22:50
**

Dodałbym, że "w sytuacjach powodujących stres" jest bardzo dużym uproszczeniem. Cały czas jest fizjologicznie potrzebna ta substancja by zachować odpowiednie parametry życiowe w zależności od sytuacji, także nie tylko sytuacjach typowego stresu (na dodatek rozumianego w dość powszechny sposób). Różnież stanowiąca znaczną ilość komórek nerwowych - noradrenergicznych nie mogłaby przekazywać impulsów przez synapsy bez wydzielania tejże substancji. Nie są one ograniczone do locus coeruleus pnia mózgu (miejsca sinawego).

W sytuacji wydzielania przez część rdzeniową kory nadnerczy substancja ta funkcjonuje jako hormon, nie neuroprzekaźnik.

Prawdopodobnie ktoś chciał sobie wytatuować wzór chemiczny znacznie bardziej znanej w społeczeństwie adrenaliny. Jeśli to prawda, tatuujący lub klient popełnili błąd, gdyż brakuje jeszcze podstawnika metylowego przy grupie aminowej - dlatego mamy tutaj konkretnie noradrenalinę.

Pozdrawiam serdecznie.

8 lut 2016, o 12:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]