Czy jest możliwe skrystalizowanie proszku kofeiny? chodzi mi o otrzymanie takich bryłek/kamieni/dużych kryształów.
bardzo proszę o pomoc!
pozdrowienia testomen
26 mar 2016, o 23:36
PanDaniel
Re: krystalizacja kofeiny
Tak, z etanolu wychodzą ładne igły... warto też przed założeniem tematu poszukać informacji np. w googlach
_________________ Wyodrębnianie związków pochodzenia roślinnego => http://chomikuj.pl/SzaryCzlowiekzSzarejPolski
29 mar 2016, o 04:05
aleksanderwiel
Jeżeli jesteśmy już na temacie kofeiny to może ktoś powie, z punktu ekonomicznego, poziomu trudności otrzymywania i jakości produktu, lepiej jest sublimować, czy raczej krystalizować kofeinę?
_________________ Dobrze "wiem, że nic nie wiem", a "to co wiemy to kropla, czego nie wiemy ocean".
7 kwi 2016, o 00:00
PanDaniel
Witam. Według mnie otrzymanie kofeiny jest jednym z łatwiejszych procesów ekstrakcji, co do wydajności procesu i jakości produktu to zależą one od wielu czynników, np. od zawartości procentowej kofeiny w herbacie. Zawartość ta może osiągać nawet 5% co znacznie ułatwia sprawę przy ekstrakcji w mniej profesjonalnych warunkach. Najlepiej surową kofeinę przesublimować, pozbywamy się przy tym wielu zanieczyszczeń, później można krystalizować, do do jakości otrzymanego związku niestety się nie wypowiem, ponieważ nie badałem go pod tym kątem... Jeśli chodzi o ekonomie procesu, to jak przy większości ekstrakcji z surowców roślinnych jest on nie opłacalny dużo łatwiej i taniej przeprowadzić syntezę tego związku... ale są wyjątki o niepoznanej metodzie syntezy...
_________________ Wyodrębnianie związków pochodzenia roślinnego => http://chomikuj.pl/SzaryCzlowiekzSzarejPolski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości