Witam, ktoś w lokalu w łazience rozlał mi prawdopodobnie kwas masłowy (śmierdzi hmm pół wymiociny pół skarpety piechura nie zmieniane przez wojnę) próbowałem się pozbyć "domowymi" sposobami, wymyłem dwa razy łazienkę roztworem z chlorem co wypaliło mi ubrania a samego smrodu nie było wstanie nawet przebić. Tak już 3 dni łazienka nieczynna jak i pół lokalu, są jakieś chemiczne czynniki mogące zneutralizować czy trzeba będzie rwać całą łazienkę do betonu i od nowa remontować? Z góry dzięki za pomoc !
20 mar 2016, o 21:49
CWIN
Re: Kwas masłowy
Spróbuj zobojętnić, skąd się wziął w łazience kwas masłowy
21 mar 2016, o 09:43
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
Filip3k21 - zasadnicze pytanie w którym miejscu łazienki Ci ktoś to wylał - nie wiesz tego, więc moja rada: 1) wszystko co da się zdemontować w czasie do 30 minut zdemontuj i wystaw na zewnątrz - bo ktoś cwany mógł próbkę ukryć w miejscach gorzej dostępnych. 2) wietrzyć ile wlezie - na szczęście pogoda temu nawet sprzyja (brak upału, brak mrozu) 3) przyglądnij się drzwiom wejściowym lub kabinowym czy one nie zostały "spryskane" 4) mycie podłogo to nie wszystko - osobiście spróbowałbym myć od sufity po podłogę 5) można spróbować (w teorii) umyć lub chociaż spryskać wszystko za pomocą spirytusu (w miejscach gdzie są farby/lakiery - użyć roztworu wodnego - kilka procent) --> powinna teoretycznie zajść reakcja estryfikacji i powinieneś poczuć zapach ananasów. 6) ozonowanie - ponoć pomaga, ale koszty mogą być spore - musi przyjechać ekipa ze sprzętem
CWIN - kwas masłowy i inne śmierdziele niestety są dość "popularne" w Polsce do m.in. zwalczania konkurencji.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
21 mar 2016, o 17:10
Gbeyo
Sulik, a jesteś pewien, że estryfikacja zajdzie ot tak sobie, bez katalizatora? Ja szczerze wątpię. Mogę doradzić spryskanie czego się da wodnym roztworem sody; maślan sodu który powstanie nie ma już tak intensywnego zapachu i z czasem przy kolejnych myciach podłogi/kafelków/sanitariatów się go usunie.
23 mar 2016, o 19:52
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2581 Lokalizacja: Krakow
Gbeyo napisał(a):
Sulik, a jesteś pewien, że estryfikacja zajdzie ot tak sobie, bez katalizatora? Ja szczerze wątpię. Mogę doradzić spryskanie czego się da wodnym roztworem sody; maślan sodu który powstanie nie ma już tak intensywnego zapachu i z czasem przy kolejnych myciach podłogi/kafelków/sanitariatów się go usunie.
nie mam, dlatego napisałem, że teoretycznie może to pomóc, co nie znaczy ze musi.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
24 mar 2016, o 11:14
alkem
podchloryn sodowy dobry na wszelkie smrody
12 lip 2016, o 11:02
CWIN
Czy przypadkiem podchloryn sodu podczas zakwaszania nie uwalnia gazowego chloru?
12 lip 2016, o 22:44
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
A przemyć wszystko dokładnie za pomocą węglanu sodu(pochłania zapachy, w tym również z lodówki), proszku do prania czy proszku do odplamiania na bazie nadwęglanu sodu? Jeśli to faktycznie kwas masłowy, to powinno pomóc.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości