Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Kwas masłowy 
Autor Wiadomość

Post Kwas masłowy
Witam, ktoś w lokalu w łazience rozlał mi prawdopodobnie kwas masłowy (śmierdzi hmm pół wymiociny pół skarpety piechura nie zmieniane przez wojnę) próbowałem się pozbyć "domowymi" sposobami, wymyłem dwa razy łazienkę roztworem z chlorem co wypaliło mi ubrania a samego smrodu nie było wstanie nawet przebić. Tak już 3 dni łazienka nieczynna jak i pół lokalu, są jakieś chemiczne czynniki mogące zneutralizować czy trzeba będzie rwać całą łazienkę do betonu i od nowa remontować?
Z góry dzięki za pomoc !

20 mar 2016, o 21:49

Post Re: Kwas masłowy
Spróbuj zobojętnić, skąd się wziął w łazience kwas masłowy :szok: ??

21 mar 2016, o 09:43
@MODERATOR

Filip3k21 - zasadnicze pytanie w którym miejscu łazienki Ci ktoś to wylał - nie wiesz tego, więc moja rada:
1) wszystko co da się zdemontować w czasie do 30 minut zdemontuj i wystaw na zewnątrz - bo ktoś cwany mógł próbkę ukryć w miejscach gorzej dostępnych.
2) wietrzyć ile wlezie - na szczęście pogoda temu nawet sprzyja (brak upału, brak mrozu)
3) przyglądnij się drzwiom wejściowym lub kabinowym czy one nie zostały "spryskane"
4) mycie podłogo to nie wszystko - osobiście spróbowałbym myć od sufity po podłogę
5) można spróbować (w teorii) umyć lub chociaż spryskać wszystko za pomocą spirytusu (w miejscach gdzie są farby/lakiery - użyć roztworu wodnego - kilka procent) --> powinna teoretycznie zajść reakcja estryfikacji i powinieneś poczuć zapach ananasów.
6) ozonowanie - ponoć pomaga, ale koszty mogą być spore - musi przyjechać ekipa ze sprzętem

CWIN - kwas masłowy i inne śmierdziele niestety są dość "popularne" w Polsce do m.in. zwalczania konkurencji.

21 mar 2016, o 17:10

Sulik, a jesteś pewien, że estryfikacja zajdzie ot tak sobie, bez katalizatora? Ja szczerze wątpię.
Mogę doradzić spryskanie czego się da wodnym roztworem sody; maślan sodu który powstanie nie ma już tak intensywnego zapachu i z czasem przy kolejnych myciach podłogi/kafelków/sanitariatów się go usunie.

23 mar 2016, o 19:52
@MODERATOR

Gbeyo napisał(a):
Sulik, a jesteś pewien, że estryfikacja zajdzie ot tak sobie, bez katalizatora? Ja szczerze wątpię.
Mogę doradzić spryskanie czego się da wodnym roztworem sody; maślan sodu który powstanie nie ma już tak intensywnego zapachu i z czasem przy kolejnych myciach podłogi/kafelków/sanitariatów się go usunie.

nie mam, dlatego napisałem, że teoretycznie może to pomóc, co nie znaczy ze musi.

24 mar 2016, o 11:14

podchloryn sodowy dobry na wszelkie smrody

12 lip 2016, o 11:02

Czy przypadkiem podchloryn sodu podczas zakwaszania nie uwalnia gazowego chloru?

12 lip 2016, o 22:44

A przemyć wszystko dokładnie za pomocą węglanu sodu(pochłania zapachy, w tym również z lodówki), proszku do prania czy proszku do odplamiania na bazie nadwęglanu sodu? Jeśli to faktycznie kwas masłowy, to powinno pomóc.

15 lip 2016, o 15:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]