Witam wszystkich, powróciłem na forum po 6 latach przerwy, ale tym razem z czymś innym
Szukam płyty grzewczej z ustawieniem temperatury (może być używana), inaczej nazywana laboratoryjną, ale te kosztują po 2000zł i mają 0,5*C dokładności, a mi aż taka nie jest potrzebna. Mam zamiar jej użyć do podgrzewania kolby 500ml przy ekstrakcji aparatem Soxhleta http://allegro.pl/aparat-soxhleta-komplet-ekstraktor-47x100-chl270ml-i6158906669.html
Re: Plyta grzewcza z ustawieniem temperatury do 500zl
Po pierwsze rozwaź kupno czaszy grzejnej zamiast płyty grzejnej, dużo lepiej ogrzewa się w nich kolby, Po za tym przy aparacie soxhleta, ustawianie temperatury nie jest aż tak ważne.
Czaszę grzejną, lecz bez czujnika kupisz poniźej 300 zł w Polsce. Jeśli masz odrobinę umiejętności elektronicznych to może dorobić do niej regulator temperatury (potrzebnę są: klon arudino z ebaya za ok. 10 zł, termistor, przekaznik i trochę drobnicy elektronicznej, sterowanie przez usb albo dorzucasz ekran i potencjometr), taki czujnik moźesz zresztą podłączyć do dowolnej płyty grzewczej z marketu.
Prócz tego jak chcesz kupić sprzęt laboratoryjny taniej, a nie potrzbujesz jakieś wielkiej dokładności to możesz sprowadzić z chin. Nie jest to takie straszne, przy większych paczkach tylko czasem wzywają do urzędu celnego i zwykle jak się dowiadują, że to sprzęt laboratoryjny to każa tylko napisać że nie bedziesz tego sprzedawał i masz (w najgorszym przypadku dopłacisz 23% VAT).
1 lis 2016, o 12:32
DaKo
Re: Plyta grzewcza z ustawieniem temperatury do 500zl
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości