Można otrzymać w miarę czysty (nawet do 95%, pozostałość stanowią inne kwasy tłuszczowe) z oliwy z oliwek.
Najpierw trzeba ją zmydlić z NaOH, następnie wysalasz mydło. Zakwaszasz i otrzymujesz mieszaninę kwasów tłuszczowych. Po estryfikacji do estrów metylowych możesz taką mieszaninę poddać krystalizacji frakcyjnej (nie jestem pewien tłumaczenia) i w jednej z frakcji głownym produktem bedzie kwas oleinowy.
Metoda jest stosunkowo prosta do przeprowadzenia w domu, z pewnościa potrzeba kolby z chlodnica zwrotna na szlif. Przyda się też rozdzielacz, no i jakieś podstawowe szkło, Z odczynników to NaOH, etanol, NaCl, kwas siarkowy, metanol, mocznik.
Tutaj link do całego artykułu:
http://www.jmaterenvironsci.com/Document/vol7/vol7_N5/163-JMES-2158-Elkacmi.pdf