jak rozdzielić toulen od acetonu ?? (rozpuszczalnik NITRO)
Autor
Wiadomość
nitryl
jak rozdzielić toulen od acetonu ?? (rozpuszczalnik NITRO)
tak jak temacie myślałem nad tym żeby przez różnicę wrzenia ale nieznam :/ jakieś sugestie ewentualnie parametry wrzenia tych sub
30 kwi 2005, o 18:42
Anonymous
Aceton Tw=56 deg C
Toluen Tw=111 deg C
30 kwi 2005, o 19:05
ethernity
@MODERATOR
Czyli wystarczy rozpuszczalnik dac na łaźnie wodną i czekać aż sie zbierze w odbieralniku aceton....
30 kwi 2005, o 19:25
Anonymous
eh, jesli potrzebny ci tylko toluen, przepłukuj rozp. wodą... aceton jest przecież w niej rozpuszczalny.
30 kwi 2005, o 20:12
nitryl
a toulen nie (tak właściwe to nigdy niewidziałem na oczy toulenu i niewiem jak si zachowuje z innymi rzeczami ale to juz se poczytam dokładniej organiczną )
3 maja 2005, o 23:27
Anonymous
Toluen jest w wodzie absolutnie nierozpuszczalny.
4 maja 2005, o 11:21
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
nitryl!!!
aby rozdzielić toluen od acetonu (rozp-nik NITRO) rzeczywiście wystarczy łaźnia wodna - przedestyluje tylko aceton i ew. ciecze, które mają niską temp. wrzenia. W kolbie zostanie toluen i ew. substancje o temp. wrz powyżej stówy Celsjusza. Nie polecam przepłukiwania NITRO wodą, bo w obecności drugiego rozpuszczalnika (jakim jest toluen) mocno zmienia się rozpuszczalność acetonu w wodzie. Wiem to z doświadczenia (choć nie była to praca z NITRO). Aha - jesli Ci zależy na czystości rozpuszczalników (acetonu bądź toluenu), to używaj termometru podczas destylacji
Mam nadzieję, że moje info pomogą
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości