Chciałbym wykorzystać wspomniane w topicu kwasy do leczenia pszczół z warrozy, z tego względu mam kilka pytań czysto technicznych odnośnie powyższych kwasów. Może zacznijmy od mlekowego: 1) Jaka jest szybkość parowania tego kwasu w normalnych warunkach 2) Czy po podgrzaniu w celu szybszego parowania nie zachodzi w tym kwasie jakaś reakcja np. dekarboksylacja. 3)czy wstrzyknięcie tego kwasu do rozgrzanego cylindra około 400 stopni w celu natychmiastowego odparowania nie powoduje tak jak wyżej dekarboksylacji albo innego rozpadu tego kwausu
Kwas szczawiowy: 1) Jak to jest z sublimacją tego kwasu? 2) Czy podgrzanie go powyżej temperatury 180 stopni dalej powoduje sublimacje czy tylko to już jest całkowita dekarboksylacja do kwasu mrówkowego?
Kwas mrówkowy: 1) czy gwałtowne podgrzane np przez wstrzyknięcie do rozgrzanego cylindra o temperaturze około 400 stopni, w celu gwałtownego odparowania, nie powoduje dekarbonylacji?
Będę wdzięczny za odpowiedź nawet na część tych pytań.
24 mar 2017, o 12:10
Gbeyo
Dołączył(a): 23 lis 2009, o 22:18 Posty: 248
Re: Kwas mrówkowy, octowy, mlekowy - walka z warrozą
W zwykłych warunkach najbardziej lotne będą mrówkowy i octowy, ale nie jest to lotność duża, choć na pewno wyczuwalna powonieniem. Mlekowy jest słabo lotny. Mrówkowy i octowy dają się destylować w normalnych warunkach i raczej nie zachodzi przy tym ich dekarboksylacja. Jednak jeśli podasz te kwasy na coś co ma 400 stopni, może nastąpić częściowy rozkład. Nie wiem jak z mlekowym, ale będąc hydroksykwasem pewnie również będzie ulegał rozkładowi w tak wysokiej temperaturze.
29 mar 2017, o 19:02
wersal76
***
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
Re: Kwas mrówkowy, octowy, mlekowy - walka z warrozą
szczawiowy przechodzi w mrówkowy tylko w obecności gliceryny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników