| | |
| Pan Kracy napisał(a): Witam!
Jestem tu gościem niejako z przypadku / konieczności. Nie jestem chemikiem - ani z zawodu, ani z zainteresowania. Podpinam się pod wątek o angielskich nazwach, nie chcę tworzyć nowego. Już tłumaczę:
Jest taka gra komputerowa "Factorio", buduje się w niej różne stuktury przemysłowe. Gra jest po polsku, ale mody do niej przeważnie nie (głównie angielskie, rzadko tłumaczone). Jest np. mod na spalanie odpadów petrochemicznych. Są w nim takie ustrojstwa jak "gas vent" czy "flare stack". Odpowiednio: "kominy" do spalania gazów i płynów. Ale jest też inny mod, który to potraktował jedną instalacją o nazwie CHEMICAL VOID.
Jak to się nazywa po polsku? "Spalarnia odpadów"? Raczej nie, bo jedna fabryka może mieć np. dwa wyjścia: A i B. Wyjściem A idzie potrzebny produkt, wyjście B prowadzi właśnie do chemical void, gdzie ten produkt jest traktowany jako odpad i niszczony. Z kolei w innym miejscu jest taka sama fabryka i wyjściem A idzie "odpad", a wyjściem B coś potrzebnego - już nie odpad.
Może "spalarnia nadwyżek"? Też nie, żadnych produktów się nie magazynuje, a jeden z nich się niszczy.
Może "usuwanie chemikaliów"? To już bliżej, lepiej niż prostackie tłumaczenie "chemiczna pustka", ale to nazwa procesu, a nie budynku.
Jak przetłumaczyć CHEMICAL VOID ? | |
| | |
Nie znałem tej gry, ale chyba się zainteresuję
Ogólnie wydaje mi się, że problem leży jeszcze gdzie indziej - gra jest produkcji Czeskiej, więc sądzę, że ktoś zrobił moda w Czechach lub innym kraju i nieumiejętnie przetłumaczył go na angielski i teraz nawet angol nie będzie wiedział o co chodzi
Ja bym to tłumaczył jako "
Zakład utylizacji odpadów" lub "
zakład obróbki odpadów" ewentualnie można dodać na końcu chemicznych, ewentualnie jeżeli jest tam obróbka termiczna to "
spalarnia odpadów"
to samo tyczy się
gas vent czy
flare stackgas vent to bardziej odpowiecznik
a flare stack bardziej bym opisał jako świeczka lub flara (jest to nazewnictwo potoczne używane w branżach np. petrochemicznych na płomień na szczycie komina który dopala resztki odpadów), na biogazowniach mówią na to "świeczka", a jej zadaniem jest spalanie nadmiaru metanu. Świeczkę można zapalać i gasić zgodnie z zapotrzebowaniem.
Więc tak naprawdę wszytko zależy co miał na myśli autor moda