Otrzymywanie chlorku rtęci II przez chlorowanie gazem z butl
Autor
Wiadomość
lakiernictwo
Otrzymywanie chlorku rtęci II przez chlorowanie gazem z butl
Czy ktoś ma syntezę lub posiada ogólny zarazy jak wykonać chlorowanie gazem z butli na płynnej rtęci?
20 mar 2018, o 19:21
Gbeyo
Re: Otrzymywanie chlorku rtęci II przez chlorowanie gazem z
Obawiam się, że to dość niebezpieczna metoda. Pomijając toksyczność gazowego chloru, reakcja może być zbyt egzotermiczna. Ja bym zrobił najpierw Hg(NO3)2, następnie HgO i na koniec tlenek roztworzyć w kwasie solnym. Może i więcej pracy, ale nie ma ryzyka zatrucia chlorem czy gwałtownej, egzotermicznej reakcji.
21 mar 2018, o 20:39
lakiernictwo
Ale bijąc czystym chlorem w rtęć jest to wykonalne? ponieważ próbowałem wytworzyć gaz z podchlorynu i kwasu solnego. Jak na moje oko to za słabo chloru się wytwarzało i wyszedł tylko szary sypki materiał czy po zastosowaniu czystego gazu bd ładny biały chlorek. Mam wyciągi, strój, maske pełnotwarzową i miejsce z prawdziwego zdarzenia
22 mar 2018, o 00:55
Gbeyo
Jest wykonalne, ale możesz otrzymać mieszaninę Hg2Cl2 i HgCl2. Zajrzałem do Supniewskiego i jest ciekawa synteza HgCl2 z metalu. Na metal działa się wodą królewską, która jest na pewno wygodniejsza w użyciu niż gazowy chlor.
"50g Hg rozpuszczamy na gorąco w 100g 25% HCl i 50g HNO3 (zapewne mowa o stężonym). Roztwór sączymy na gorąco, zagęszczamy do krystalizacji i po ochłodzeniu sączymy wydzielone kryształy, przemywamy je zimną wodą oraz krystalizujemy z wody (1 cz. na 5 cz. wody). Czysty HgCl2 otrzymujemy sublimując go z niewielką ilością HgO. Przez ogrzewanie z wodą królewską można otrzymać HgCl2 z różnych odpadków i soli rtęciowych."
Tyle Supniewski.
Oczywiście woda królewska musi być świeżo przygotowana, a cały proces przeprowadzany pod sprawnym wyciągiem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości