Witam Widziałem eksperyment polegający na rozpuszczaniu białego fosforu w dwusiarczku węgla. Następnie zwilżamy kawałek papieru takim roztworem a on po chwili się zapala. Jako iż nie mam ani b.fosforu ani dwusiarczku węgla spróbowałem zrobić ten eksperyment inaczej: Do probówki wsypałem fosfor czerwony, probówkę zatkałem zwitkiem waty a fosfor czerwony ogrzałem palnikiem. Gdy fosfor biały osiadł na sciankach probówki, odłożyłem ją do ostygnięcia. Gdy ostygła nalałem ok.1 ml dichlorometanu zatkałem korkiem i wstrząsałem. Duża część fosforu została na ściankach, zwilżony kawałek papieru tylko dymił ale się nie zapalił. Próbowałem również z benzenem i heksanem, efekty podobne.
Czy jest jakiś inny rozpuszczalnik oprócz disiarczku węgla który by się do tego doświadczenia nadawał ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości