Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
dehydracja alkoholu 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 19 lis 2017, o 14:40
Posty: 17
Post dehydracja alkoholu
witam,
mam nadzieje, że własciwy dział i temat oglądając dwa filmiki NIleRed mam kilka szczeniackich TEORETYCZNYCH PYTAN, biorąc pod uwagę prawo itp itd
o te filmiki chodzi
https://www.youtube.com/watch?v=txm7eu8KxVI
1.1. Przy zwykłych drożdżach spożywczych ile da się uzyskać %? Ktoś z Was robił to doświadczenie i mógłby opowiedzieć o przebiegu?

https://www.youtube.com/watch?v=ratR1ngcWss

2.1. Czy silica żel też by sie nadał? Jaka domowa/łatwo dostepna nie specjalistyczna substancja się nadaje?
2.2. Czy, żeby uzyskać te 99,9% (bo 100% nigdy nie uzyskasz :P ) alkohol musi byc o tak wysokim steżeniu jak 95%?
2.3. Słyszałem masę rozbieżnych odpowiedzie, czy wymrażanie wody, żeby uzyskać sam alkohol jest możliwe czy nie?


Dzieki z góry za odp na te głupie pytanka :D


17 lip 2018, o 19:53
Zobacz profil

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 22:18
Posty: 248
Post Re: dehydracja alkoholu
Zwykłe drożdże piekarskie z reguły dają radę wyfermentować do 17-18% alkoholu w zacierze (czyli maks. 1 kg cukru na 3,5 litra wody).
Powyżej tego stężenia giną.
Specjalnie wyselekcjonowane typu turbo yeast wytrzymują do ok. 21% alkoholu.

Silikażel kiepsko się nadaje do odwadniania alkoholu. Zastosowane w filmie sita molekularne 3A są lepszym pomysłem.

Im wyższa wyjściowa procentowość alkoholu tym lepiej. Sitami możesz odwodnić i 90%-owy, ale zużyjesz ich więcej, co wiąże się też ze stratą alkoholu.
Na szczęście sita dają się regenerować.

Nie wiem czy wymrażanie wody z rektyfikatu jest możliwe; nigdy o tym nie słyszałem.
O ile mi wiadomo, w przemyśle nadal używa się destylacji azeotropowej. Kiedyś z użyciem benzenu, dziś toluenu.


17 lip 2018, o 23:00
Zobacz profil

Dołączył(a): 19 lis 2017, o 14:40
Posty: 17
Post Re: dehydracja alkoholu
Gbeyo napisał(a):
Zwykłe drożdże piekarskie z reguły dają radę wyfermentować do 17-18% alkoholu w zacierze (czyli maks. 1 kg cukru na 3,5 litra wody).
Powyżej tego stężenia giną.
Specjalnie wyselekcjonowane typu turbo yeast wytrzymują do ok. 21% alkoholu.

Silikażel kiepsko się nadaje do odwadniania alkoholu. Zastosowane w filmie sita molekularne 3A są lepszym pomysłem.

Im wyższa wyjściowa procentowość alkoholu tym lepiej. Sitami możesz odwodnić i 90%-owy, ale zużyjesz ich więcej, co wiąże się też ze stratą alkoholu.
Na szczęście sita dają się regenerować.

Nie wiem czy wymrażanie wody z rektyfikatu jest możliwe; nigdy o tym nie słyszałem.
O ile mi wiadomo, w przemyśle nadal używa się destylacji azeotropowej. Kiedyś z użyciem benzenu, dziś toluenu.

super dzieki bardzo za wyczerpujaca odpowiedź, a możesz mi podać czy są jakies zamienniki do sit molekularnych, bo może mam w domu i po co bez sensu kase wydawać


17 lip 2018, o 23:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32
Posty: 284
Lokalizacja: Tiutiurlistan
Post Re: dehydracja alkoholu
Nie ma zamiennika dla sit molekularnych które działają tak jak one.
Natomiast jest możliwe odwodnienie etanolu powyżej 95% innymi metodami, np wiążąc wodę chemicznie. Pogooglaj o metodach odwadniania/osuszania/oczyszczania rozpuszczalników używanych w chemii organicznej.
O ile pamiętam, etanol ogrzewa się z nadmiarem tlenku wapnia (CaO) kilka godzin pod chłodnicą zwrotną zabezpieczoną przed dostępem wilgoci, a następnie oddestylowuje odwodniony etanol. Woda jest wiązana chemicznie w reakcji:
CaO + H2O -> Ca(OH)2

_________________
Terz chcem gwiasdke.


18 lip 2018, o 14:13
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37
Posty: 2574
Lokalizacja: Krakow
Post Re: dehydracja alkoholu
a na koniec kwestie prawne o którym zapomnieliście :P
(ale za to kwestie techniczne doskonale opanowane :))

Matkam123 - wg. Polskiego prawa nie wolno Ci produkować alkoholu do żadnych celów (mówiąc produkcja mam na myśli np. fermentacje alkoholową a potem np. destylację).
Możesz robić za to nalewki i wódki - pod warunkiem, że alkohol do ich przygotowania (spirytus czy inna wódka) będą zakupione legalnie (akcyza).
Możesz też robić wina, cydry, piwa i wszelkie inne nisko-alkoholowe napoje.
Idąc dalej w myśl prawa - nie możesz też zatężać alkoholu 95% do 100% w warunkach domowych. Czemu ? Aby takie coś robić wg. prawa powinieneś mieć zarejestrowaną firmę i odpowiednio do tego przystosowane stanowisko. Natomiast budynek mieszkalny czy inny nie przemysłowy nie spełnia wymogów odpowiednio przygotowanego stanowiska :) Do tego dochodzą jeszcze regulaminy spółdzielni mieszkaniowych czy po prostu zwykłe zasady BHP, a nawet pewnie w przypadku wypadku (np. pożaru) ubezpieczyciel pewnie też by się mógł wypiąć gdyby stwierdzono na miejscu wypadku obecność substancji których nie powinno tam być w normalnym mieszkaniu.
Całe powyższe całkowicie od strony prawnej, poniżej podejście na zasadach zdrowego rozsądku:
1. produkcja alkoholu w warunkach domowych ma sens tylko jako produkcja alkoholu do pitnego, a nie przemysłowego/laboratoryjnego. Do takich zastosować, nie ma sensu robić nic powyżej 40-70% - bo po prostu nie będzie to warte pieniędzy i czasu.
Druga sprawa wszystko powyżej 70% na czysto pali już tak samo bo są blokowane jakieś receptory.
W skrócie do zastosowań spożywczych nie musisz odwadniać alkoholu.
2. do laboratorium jeżeli masz potrzebę używać alkoholu 70-95% to sobie go po prostu kup, a nie produkuj, dzięki temu masz jeden czynnik zanieczyszczeń mniej przy doświadczeniach.
3. jeżeli nie posiadasz sit molekularnych, nie masz do nich dostępu oraz nie bardzo wiesz do czego mogą służyć, to na dłuższą metę alkohol bezwodny (ponad 99 %) nie jest Ci zupełnie do niczego potrzebny :)

_________________
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."


18 lip 2018, o 16:30
Zobacz profil

Dołączył(a): 19 lis 2017, o 14:40
Posty: 17
Post Re: dehydracja alkoholu
Sulik napisał(a):
a na koniec kwestie prawne o którym zapomnieliście :P
(ale za to kwestie techniczne doskonale opanowane :))

Matkam123 - wg. Polskiego prawa nie wolno Ci produkować alkoholu do żadnych celów (mówiąc produkcja mam na myśli np. fermentacje alkoholową a potem np. destylację).
Możesz robić za to nalewki i wódki - pod warunkiem, że alkohol do ich przygotowania (spirytus czy inna wódka) będą zakupione legalnie (akcyza).
Możesz też robić wina, cydry, piwa i wszelkie inne nisko-alkoholowe napoje.
Idąc dalej w myśl prawa - nie możesz też zatężać alkoholu 95% do 100% w warunkach domowych. Czemu ? Aby takie coś robić wg. prawa powinieneś mieć zarejestrowaną firmę i odpowiednio do tego przystosowane stanowisko. Natomiast budynek mieszkalny czy inny nie przemysłowy nie spełnia wymogów odpowiednio przygotowanego stanowiska :) Do tego dochodzą jeszcze regulaminy spółdzielni mieszkaniowych czy po prostu zwykłe zasady BHP, a nawet pewnie w przypadku wypadku (np. pożaru) ubezpieczyciel pewnie też by się mógł wypiąć gdyby stwierdzono na miejscu wypadku obecność substancji których nie powinno tam być w normalnym mieszkaniu.
Całe powyższe całkowicie od strony prawnej, poniżej podejście na zasadach zdrowego rozsądku:
1. produkcja alkoholu w warunkach domowych ma sens tylko jako produkcja alkoholu do pitnego, a nie przemysłowego/laboratoryjnego. Do takich zastosować, nie ma sensu robić nic powyżej 40-70% - bo po prostu nie będzie to warte pieniędzy i czasu.
Druga sprawa wszystko powyżej 70% na czysto pali już tak samo bo są blokowane jakieś receptory.
W skrócie do zastosowań spożywczych nie musisz odwadniać alkoholu.

2. do laboratorium jeżeli masz potrzebę używać alkoholu 70-95% to sobie go po prostu kup, a nie produkuj, dzięki temu masz jeden czynnik zanieczyszczeń mniej przy doświadczeniach.
3. jeżeli nie posiadasz sit molekularnych, nie masz do nich dostępu oraz nie bardzo wiesz do czego mogą służyć, to na dłuższą metę alkohol bezwodny (ponad 99 %) nie jest Ci zupełnie do niczego potrzebny :)





" kilka szczeniackich TEORETYCZNYCH PYTAN", wiem ze to nielegalne ale ciekawość robi swoje a po to chyba jest to forum :D


18 lip 2018, o 19:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..