Witam, jestem w trakcie przygotowań do olimpiady chemicznej i zatrzymałem się na tym zadaniu z Informatora dotyczącego Olimpiady:
Związki X, Y i Z w wyniku hydrolizy prowadzą do produktów zawierających po trzy atomy węgla w cząsteczce, którym towarzyszą atomy tlenu oraz wodoru. X i Z ulegają tej reakcji w środowisku zasadowym lub kwaśnym, natomiast Y hydrolizuje jedynie w obecności kwasów. Wiadomo również, że X i Y są związkami chiralnymi o masie molowej 132 g∙mol˗1 oraz zawierają 54,5% masowych węgla. Ponadto reagują z bezwodnikiem octowym w obecności zasady, jak również utleniają się pod wpływem CrO3, ale nie reagują z woda bromową. W wyniku hydrolizy związku X w obecności kwasu powstają dwa produkty A i B, przy czym tylko związek A jest chiralny. Kwaśna hydroliza Y prowadzi do dwóch achiralnych produktów C i D, przy czym D można uzyskać (jako wyłączny produkt) w wyniku reakcji CrO3 z B. Hydroliza zasadowa związku Z o masie molowej 112 g∙mol˗1 prowadzi natomiast do produktu E (w formie soli) oraz F. W wyniku utleniania związku F w odpowiednich warunkach można uzyskać E. Ponadto wiadomo, że Z reaguje z wodą bromową. Wskazówka dodatkowa: W wyniku reakcji związku Z z OsO4, a następnie hydrolizy, jednym z produktów jest związek C.
Wiem, że X i Z to estry ponieważ hydrolizują w środowisku kwasowym oraz zasadowym, jednak związek Y hydrolizuje jedynie w obecności kwasów i nic nie przychodzi mi do głowy. Jest ktoś w stanie odpowiedzieć, które związki organiczne ulegają hydrolizie JEDYNIE w obecności kwasów? Dziękuje za odpowiedź
4 wrz 2018, o 18:08
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Re: Tlenowe pochodne propanu - zadanie z olimpiady
Może chodzi o etery?
_________________ Terz chcem gwiasdke.
5 wrz 2018, o 11:49
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Aha, to musi być jakiś eter. Pasuje do związku Y i wygląda mi to na hemiacetal (z aldehydu propionowego i prawdopodobnie glikolu propylenowego, o czym może świadczyć jego otrzymanie ze zw. Z i OsO4 + hydroliza, również chiralności pasują). Dosyć ciekawe zadanie na spostrzegawczość, hehe.
10 wrz 2018, o 17:09
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Cytuj:
Pasuje do związku Y i wygląda mi to na hemiacetal (z aldehydu propionowego i prawdopodobnie glikolu propylenowego, o czym może świadczyć jego otrzymanie ze zw. Z i OsO4 + hydroliza, również chiralności pasują). Dosyć ciekawe zadanie na spostrzegawczość, hehe.
Zonk, ale nie do końca. Nie hemicetal a hemiketal z acetonu (izomerycznego z ald. prop.) i glicerolu, z tym że pozostałe dwie sąsiednie grupy OH trzeba zamienić na cykliczny eter (epoksyd) - teraz jest gites majonez, powstały cudak pasuje w 100% do reszty zadania, masa molowa też się zgadza.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości