Czy któryś z Szanownych Kolegów bawił się w badania siły działania swoich wyrobów na bloku ołowianym ? Zaintrygowały mnie te nano-strukturalne mieszaniny żeli organicznych z utleniaczami......... niby składniki znane i "liche" a tu detonacja 8km/s......... Ciekawe jak by np. wyszedł Czarny Proch w wersji nano...
Trzeba by jakoś porównać to - tyle ,że test na ołowiu jawi mi się jako bardzo nieprecyzyjny....... choćby z powodu niesprecyzowania parametrów piasku przybitkowego czy też co to znaczy spłonka Nr 8 - jakaś znormalizowana czy jak ? to po pierwsze.
Po drugie zastanawiałem się jak wykonać Proch Czarny w wersji nano...... Trzeba by rozpuścić stałe składniki i wymieszać a później usunąć rozpuszczalnik.
Siarka rozpuszcza się w eterach a saletra pewnie w glikolu bądź glicerynie - tylko nie wiem czy one są mieszalne z eterami.... No i węgiel....... permanętne ciało stałe...... ale można by wymieszać amorficzny (znaczy się sadzę - kupną -taką do opon) z pewnością jest "nano" i mieszać blenderem podprowadzonym żonie z kuchni....
tylko jak później usunąć tę glicerynę/glikol.......odparować się nie da.