Magnezu Wodorotlenek, Mg(OH)2
<center>
WODOROTLENEK MAGNEZU
Mg(OH)<sub>2</sub>
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: bezbarwny lub biały (na zdjęciu zanieczyszczony)
-
Zapach: bez zapachu
-
Gęstość: 2,38g/cm<sup>3</sup> w 20°C
-
Rozpuszczalność w wodzie: 0,009g/l w 18°C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
-
Temperatura topnienia: rozkład
-
Temperatura wrzenia: rozkład
-
Temperatura rozkładu: 350°C
-
Palność: niepalny
Toksyczność: LD50(doustnie, szczury): 8500mg/kg
-
Higroskopijność: brak danych
-
Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie, temperatura pokojowa
Własne spostrzeżenia: Otrzymać go można działając wodorotlenkiem litowca na rozpuszczalną sól magnezu:
MgCl<sub>2</sub> + 2NaOH = Mg(OH)<sub>2</sub> + 2NaCl,
przez rozpuszczenie tlenku magnezu w wodzie:
MgO + H<sub>2</sub>O = Mg(OH)<sub>2</sub>
lub przez rozpuszczanie w wysokiej temperaturze magnezu w wodzie:
Mg + 2H<sub>2</sub>O = Mg(OH)<sub>2</sub> + H<sub>2</sub>.
W przyrodzie występuje w postaci minerału zwanego brucytem. Znajduje zastosowanie przy produkcji kosmetyków wymagających środowiska zasadowego, w medycynie jako tzw. mleko magnezjowe, w procesie rafinacji cukru oraz w przemyśle spożywczym jako emulgator lub regulator kwasowości. W laboratorium przydatny do otrzymywania soli magnezowych i tlenku magnezu, który powstaje w wyniku wyprażenia wodorotlenku:
Mg(OH)<sub>2</sub> =T= MgO + H<sub>2</sub>O