Tak, izopropanol ma inny zapach od EtOH, ape co kto lubi - mi on nie przeszkadza, nie jest jakiś specjalnie intensywny. Wykorzystuje się go często do odkażania, np. właśnie w niektórych płynach do dezynfekcji czy w szpitalu przed pobieraniem krwi (z tym zwykle wielu osobom się kojarzy jego zapach).
W większości jednak jego właściwości są b. podobne do etanolu, np. lepkość, gęstość, lotność, temp. wrzenia, bezbarwność. Trochę mniejszą ma polarność i większą reaktywność.
Co do ceny - ja zwykle kupowałem do celów laboratoryjnych IPA taniej i to dość znacznie. Teraz natomiast jest taki chaos i wzrost cen przez pandemię, że różnie bywa.
Co do toksyczności metanolu - nie demonizowałbym aż tak tego. Oczywiście skutki spożycia czy ekspozycji na pary pojawiają się po niespecjalnie dużych dawkach i jest to oczywiście wtedy niebezpieczne (do dezynfekcji ciała się on nie nadaje), ale jako rozpuszczalnik i odczynnik w laboratorium nie jest specjalnym zagrożeniem, przy zachowaniu elementarnego BHP (chociażby unikając nałogowej inhalacji lub wdychania przy odparowywaniu
)