Witam Wszystkich, jako, że jestem przyszłym lekarzem weterynarii postanowiłem spróbować wykryć białko w moczu reakcją biuretową. Otrzymałem kompleks koloru zielonego, a powinien być niebiesko - fioletowy ( tak jest w książkach i np. dla mleka, czy żelatyny tak mi wychodziło)? Moje pytanie brzmi: Co to i czy jest to spowodowane kolorem moczu i jaki wynik? Na dodatek posłużyłem się metodą wysalania ( mocz + NaCl + CH3COOH) i otrzymałem zmętnienie, więc chyba pozytywny. Na chwilę obecną nie mam pasków, a nie opłaca mi się wysyłać do labo. Jakby co po otwarciu pojemnika było wyraźnie czuć aceton, więc do kolejnej probówki z moczem dodałem H2O2, aby sprawdzić czy nie ma w nim kwasu B- hydroksymasłowego. Ale to chyba nie jest istotne. Z góry dzięki za odpowiedź i przepraszam jeżeli rozpocząłem po raz kolejny ten sam wątek. Pozdro Błażej
3 sie 2021, o 14:15
Gbeyo
Re: Reakcja biuretowa dla moczu.
Myślę, że kolor zielony powstał przez zmieszanie barwy niebiesko - filetowej z żółtą bilirubiną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości