Metoda polega na reakcji kwasu szczawiowego z siarczanem (VI) miedzi (II). Chciałbym się dowiedzieć, czy tą metodą można otrzymywać też kwas azotowy (V) i chlorowodór (używając oczywiście odpowiednich soli). Pozdrawiam
2 lut 2022, o 17:32
Maldiran
Re: Otrzymywanie kwasów
Ta metoda jest czasochłonna i droga więc się nie opłaca.
No ale tak, powinno dać się otrzymać kwas azotowy z tego i chlorowodorowy pewnie też (w obu przypadkach może być problem z zatężeniem). Pytanie tylko po co, skoro można siarkowca kupić, a z niego otrzymać pozostałe kwasy.
2 lut 2022, o 21:14
Maldiran
Ta metoda jest czasochłonna i droga więc się nie opłaca.
No ale tak, powinno dać się otrzymać kwas azotowy z tego i chlorowodorowy pewnie też (w obu przypadkach może być problem z zatężeniem). Pytanie tylko po co, skoro można siarkowca kupić, a z niego otrzymać pozostałe kwasy.
2 lut 2022, o 21:14
daniello1111
Witam
Podpinając się pod post, mam problem poszukóję pomocy, mam opisać jak powstaje kwas salicylowy z aspiryny (kwasu acetylosalicylowego), laba mam dopiero za 2 tygodnie a niewiem jak się za to zabrać
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości