Szukam metody (domowej) na oczyszczenie filtra w studni głębinowej. Woda ujmowana zawiera Wodorotlenek żelaza(II) Fe(OH)2, który pod wpływem powietrza ulega utlenieniu do Fe(OH)3 a następnie wytrąca się brunatny osad. Wszystko dzieje się w temperaturze ok. 10 stopni C. Chciałbym zalać studnię kwasem octowym o początkowym stężeniu 80%, odczekać ok 24 h i przeprowadzić pompowanie oczyszczające. Czy taka metoda oczyszczenia pomoże oczyścić filtr w studni? Czy ktoś może pomóc w oszacowaniu ilości kwasu octowego? czynna objętość rury zalanej wodą to ok. 50 litrów.
21 wrz 2022, o 18:38
Gbeyo
Re: Czyszczenie filtra studni głębinowej z żelaza
Czyszczenie kwasem octowym w jakimś stopniu powinno pomóc. Nie oczekuj jednak cudów; jak usuniesz 50-60% będzie dobrze. Aby usunąć więcej związków żelaza, musiałbyś użyć np. rozcieńczonego kwasu solnego i przy okazji skrócić czas do kilku godzin. Wskazane byłoby użyć inhibitora korozji w postaci kleju skórnego stolarskiego (nie wiem czy jest jeszcze dostępny na rynku). Dzięki inhibitorowi zminimalizujesz podtrawianie stalowych elementów instalacji, a kwas usunie niemal wyłącznie tlenki żelaza i odłożone sole wapnia. O późniejszym dokładnym płukaniu nie muszę chyba wspominać.
24 wrz 2022, o 11:41
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
demontujesz filtr i wymieniasz na nowy, ewentualnie go czyścisz za pomocą chemii a nie zalewasz studnie chemią
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
24 wrz 2022, o 12:42
DarZde
Re: Gbeyo - dzięki za odpowiedź. Cudów nie oczekuję, chcę rozpuścić udrożnić filtr. Jeżeli nie pomoże - czeka mnie nowy odwiert. Wybrałem kwas octowy, ponieważ jest bardzie biodegradowalny (popłuczyny przyjmie oczyszczalnia - źródło łatwo rozkładalnego ChZT). Z kwasami wyższymi (solny, siarkowy) miałbym problem z ich utylizacją.
Re: Sulik - nie wchodzi demontaż filtra w studni głębinowej - nie wyciągnę go z głębokości 15m ppt. DN rury studni to 150 mm.
Ponawiam pytanie o pomoc w doborze ilości (stężenia) kwasu octowego wlanego do studni. Czy oprócz kwasu octowego zastosować jakiś dodatkowy inhibitor?
Pozdrawiam
25 wrz 2022, o 11:16
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
A jak chcesz dobrać stężenie czegokolwiek bez wiedzy o objętości cieczy w zbiorniku ? Kolejna sprawa, masz pewność, że nikt nie pobiera wody z tego samego źródła co ty ? wlejesz tam czegoś ktoś inny zacznie pobierać i zaczną się problemy.
Jak sam nie jesteś w stanie zdemontować filtra, to zamów do tego odpowiednią firmę, która dodatkowo oceni czy Twój filtr jeszcze nadaje się do czyszczenia, czy tylko wymiana wchodzi w grę.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
25 wrz 2022, o 18:35
DarZde
Dziękuję za Twoje cenne uwagi i pytania. 1. W okolicy (ok. 1 km) nikt nie korzysta ze studni. 2. Warstwa iłów nieprzepuszczalnych oddziela wodę podziemną od gruntowej (mam próbki z wiercenia). 3. Studnia jest średnicy DN 150 i głębokości 15 ppt. 4. Zwierciadło wody podziemnej jest na poziomie ok 5 m ppt. 5. Zakładam, że wystarczy mi 50 litrów kwasu octowego.
Zakładam, że ok. 10 m to słup wody w studni pochodzący z napływu.
Mój sposób postępowania: pompuję zanieczyszczoną wodę ze studni (tyle ile mogę). Wprowadzam rurę PE DN40 do samego dna. Wlewam kwas octowy 80% - wypiera wodę do góry ze względu na gęstość oraz przechodzi przez siatkę filtra do obsypki żwirowej, gdzie rozpuści część osadu / tlenku żelaza.
Brakuje mi wiedzy na temat krzywej reakcji kwasu octowego w zależności od stężenia i temperatury. Jak uważacie, czy przedstawione założenia są słuszne, czy coś należy zmnieić.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości