Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Osuszanie pyłu aluminiowego 
Autor Wiadomość

Post Osuszanie pyłu aluminiowego
Cześć, pytanie z pogranicza chemii i fizyki. Pył Al jest zawilgocony chłodziwem w procesie szlifowania materiału bazowego. Czy znacie jakąś metodę osuszenia pyłu Al w bezpieczny sposób aby nie spowodować wybuchu?
Pozdrawiam
B.

8 lis 2024, o 20:49

Post Re: Osuszanie pyłu aluminiowego
Pył aluminiowy powinien być suszony w możliwie najniższej temperaturze, najlepiej poniżej 80°C po drugie Jeśli to możliwe, suszenie powinno być przeprowadzane w atmosferze obojętnej, na przykład przy użyciu azotu lub argonu, co zmniejsza ryzyko reakcji utleniania Podczas suszenia można włożyć pył do pojemnika z materiałem higroskopijnym (np. żelem krzemionkowym w oddzielnej części pojemnika), co pozwoli uniknąć nadmiernego nagromadzenia wilgoci bez konieczności podgrzewania do wyższych temperatur. myśle, że pomogłem :P

13 lis 2024, o 18:09

Post Re: Osuszanie pyłu aluminiowego
szejszej12 napisał(a):
Pył aluminiowy powinien być suszony w możliwie najniższej temperaturze, najlepiej poniżej 80°C po drugie Jeśli to możliwe, suszenie powinno być przeprowadzane w atmosferze obojętnej, na przykład przy użyciu azotu lub argonu, co zmniejsza ryzyko reakcji utleniania Podczas suszenia można włożyć pył do pojemnika z materiałem higroskopijnym (np. żelem krzemionkowym w oddzielnej części pojemnika), co pozwoli uniknąć nadmiernego nagromadzenia wilgoci bez konieczności podgrzewania do wyższych temperatur. myśle, że pomogłem :P

Dzięki, miałem podobne przemyślenia bez szczegółow , które podałeś. Tylko jak to zrobić niskobudżetowo dla skali półprzemysłowej kilku ton... ? Chyba marzenie ściętej głowy...

19 lis 2024, o 19:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]