Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Otrzymywanie małych ilości J2 
Autor Wiadomość
*

Post Otrzymywanie małych ilości J2
Surowiec:alkocholowy roztwor J2
Jak wiemy jodyna moze to byc alkocholowy roztwór jodu albo roztwor jodu z jodku potasowyn(KJ)
Roztwór jodu w alkocholu poznasz po charakterystycznym zapachu.W wypadku jodyny w alkocholu wlewamy ja do parowniczki i .Teraz wystarczy ja odparowac na łazni wodnej do sucha aby otrzymac osad jodu(J2).
Surowiec:KJ
Do probowki napełnionej do połowy woda wsyp ok.0,5 g krysztalkow KJ.Do tego roztworu dodaj wode bromowa.
W momencie dodania wody bromowej zawartosc probowki ciemnieje a na dnie powoli osadza sie J2.
Na tej samej zasadzie mozesz wyprzec jod jesli przez wodny roztwór KJ bedziesz przepuszczał pecherze chloru.Tak samo
jak poprzedio jod bedzie sie osadzal na dnie.
Na podstawie :ksiazki Pierwiastki w moim laboratorium i własnym doswiadczeniu

14 lis 2004, o 19:35
ja odparow ywałem jod i nagle znikało wszystko co było w parownicy czyli jodyna

5 gru 2004, o 01:14

mozna prosciej ;)

w jedenj zlewce przygotowujemy roztwor 2MH2SO4 ze sproszkowanym K2Cr2O7 a w drugiej rozpuszczamy KJ w H2O mieszajac dodajemy kwasny roztwor dwuchromianu potasu... zlewke z mieszanina odstawiamy gdzies na 20 min.... wydziejony jod odsaczamy.. przemywajac go kilkakrotnie woda i suszymy ;)
6KJ+ K2Cr2O7+ 7H2SO4==>3J2+ Cr2(SO4)3+ 4K2SO4+ 7H2O
z 3,5 grama KJ otrzymalem 2,5 grama jodu.. czyli w moim przypadku wydajnosc reakcji ponad 90% ;)

5 gru 2004, o 09:44
Mam takie poboczne pytanie apropo jodydy. Po co do jodyny dodawany jest jod, skoro właściwości dezynfekujące ma już sam alkohol?

5 gru 2004, o 19:20
@GŁÓWNY MODERATOR

Alkohol ma znacznie słabsze właściwości dezynfekujące bo nie jest utleniaczem tak jak jod. (to co powiedziałem to nie błąd jak niektórzy mogliby sądzić)

5 gru 2004, o 22:03
@MODERATOR

Post Otrzymywanie małych ilości J2
Dodaj do perhydrolu (wody utlenionej) jakiegoś kwasu np.elektrolitu(na100 ml perhydrolu 30 ml elektrolitu) i wkraplaj do tego jodyne.Jak masz inne zw. jodu to rozpuść w H2O i wkraplaj roztwór,ale pamiętaj że musi to być jodek a nie np.jodany itp.Wydzielałem tak jod kilka razy i wychodzi świetnie.Potem jod przemyj trochę wodą i wysusz.Można się pobawić w sublimacje, wtedy jest bardzo czysty i fajnie pary J2 wyglądają.Robiłem z jodku potasu.

17 mar 2005, o 22:30

Możesz zkjeszcze zastosować tzw subilimacje jodu? Do parowniczki nalewasz jodyne, i delikatnie ogrzewasz. Nad parownicą kładziesz np lejek, na zewnętzrnej stronie wate namoczoną zimną wodą. Gdy temperatura dojdzie do 100 stopni w lejku zaczną się pojawaic ciemnofioletoqwe pary, jest to oczywiście jod, który z kolei będzie krystalizował na ściankach lejka. Póxniej kryształki zdrapujesz i masz czyściutki jod.

26 mar 2005, o 15:50
KI + H2O2 + H2SO4 -> ??

7 maja 2005, o 17:02

pozdrawiam ;)

7 maja 2005, o 17:09

a no i jeszcze jdno pytanie ... ktore wynika z niedouczenia ;p :) Powiedzcie mi panowie bo z tego co wiem GAZY występują w postaci cząsteczek dwuatomowych. a wyodrębniany tutaj Jod jest ciałem stałym ... Powiedzcie dlaczego i czy pozostawiony na powietrzu jod (w postaci ciała stałego) Wyparuje- utleni sie ?

na 666 postach koncze pisanie siana :))

7 maja 2005, o 19:53

7 maja 2005, o 19:56

ucierasz w możdzierzu 10g KI z 15g K2Cr2O7, przenosisz do kolby destylacyjnej i ogrzewasz, destyluje jod o czystości analitycznej :)

12 sie 2005, o 12:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]